/ Областна администрация-Русе
Заместник-областният управител на област Русе г-н Валентин Колев беше сред официалните гости на традиционния прием в Букурещ, организиран от посолството на Република България в Румъния.

ОУ "Иван Вазов" отбеляза патронния си празник

Събитието се провежда ежегодно и е по случай Националния ни празник 3-ти март. По време на приема г-н Колев благодари на Н.Пр. Тодор Чуров за отправената покана да бъде част от събитието.

Също така той връчи поздравителен адрес на посланика ни в Букурещ от името на областния управител г-н Галин Григоров и по стара българска традиция му подари мартеница. Заместник-областният управител се срещна и с останалите служители от българското посолство в Букурещ, които също поздрави по случай националния празник.

Той изрази и удовлетворение от изключително ползотворното трансгранично сътрудничество между област Русе и окръг Гюргево. Специален гост на приема беше г-н Тудор Бузату, който е държавен секретар в кабинета на министър-председателя Виорика Дънчила.

Бяла чества своето освобождение

В словото си той приветства българския народ по случай настъпващия Национален празник и изрази увереност, че отношенията между двете страни както в културен, така и в социално-икономически план ще продължат да бъдат надграждани, а установеното партньорство между институциите от двата бряга на р. Дунав ще бъде посочвано като еталон.

Държавният секретар отбеляза и изключителното значение на настоящото председателство на Съвета на Европейския съюз от страна на северната ни съседка за решаването на редица важни въпроси, касаещи страните от Западните Балкани.

От своя страна Н.Пр. Чуров посочи, че дипломатическите отношения между България и Румъния са сред първите, които страната ни е установила след Освобождението си. По-късно през вечерта всеки желаещ имаше възможност за осъществяване на двустранни срещи, на които бяха обменени мнения по актуални въпроси, касаещи българското и румънското общество. Всички гости бяха посрещнати с ръчно-изработени български мартеници.

В приема участваха целия дипломатическия корпус в Букурещ, изпълнителният директор на Асоциация Еврорегион „Данубиус“ г-жа Лили Ганчева, бизнес структури, както и представители на българската общност в Румъния.