Бус на румънски контрабандисти става катафалка в Русенска община
Бус на румънски контрабандисти става катафалка в Русенска община / netinfo

Румънски микробус “Мерцедес Бенц”, с който румънски контрабандисти са пренасяли цигари и алкохол, е дарен от Митница-Русе за нуждите на община Сливо поле и ще бъде трансформиран в кола за траурни услуги. Автомобилът е предоставен на общината със заповед на министъра на финансите Симеон Дянков от 25 септември 2012 година и преди седмица е предаден от началника на Митница-Русе на кмета на Сливо поле Георги Големански. Днес новите собственици официално регистрираха траурната кола пред КАТ-Русе.

Микробусът, модел “Спринтер”, е задържан на ГКПП-Дунав мост на 8 юни  заедно с пътуващите в него двама румънски граждани. В автомобила митническите служители са открили близо 4 бака и половина цигари от марката “Палатине роял”. 2 189-е кутии са били без български акцизен бандерол и с надпис “duty free”. Освен тях в микробуса са открити и 45 бутилки бутиков алкохол с колекционерска стойност без български акцизен бандерол. По експертна оценка цената само на една бутилка коняк от този тип е около 600 британски лири на международния пазар. Общата стойност на превозваните контрабандни стоки възлиза на около 17 000 лева.

По случая е било заведено дело за престъпление по чл. 243, ал. 2. След едномесечен престой в русенския следствен арест двамата обвиняеми румънци са подписали споразумание с прокуратурата. На 5 юли те са напуснали страната с 3-годишни условни присъди с 5-годишен изпитател срок, а автомобилът, с който са пренасяни безакцизните стоки, е отнет в полза на държавата.

За тази година това е трети автомобил, иззет в резултат на работата на Митница-Русе и предоставен за обществени нужди на други институции.