Пенчо Милков
Пенчо Милков
Той е изграден от дарения на членове и симпатизанти на партията
На 20 май - понеделник, от 13:30 часа в с. Семерджиево, Община Русе, ще бъде тържествено открит Войнишки паметник, изграден от БСП-Русе. В ритуала ще вземат участие народните представители от БСП, Пенчо Милков, Георги Стоилов и Крум Зарков.

Среща на представители на БСП-Русе с избиратели от район Приста

Началото по изграждане на паметника е положено от Дружеството на българските антифашисти в селото и родолюбиви жители от Семерджиево.  Идеята е да се съгради паметна плоча в чест на загиналите участници във войните от селото.

През 2006 г. се създава инициативен комитет с председател Елена Георгиева, който се обръща за подкрепа към Областния управител на Русе, СОСЗР в Русе, дружество "Памет" и ДВ Архив, както и към жителите на Семерджиево. Събраните дарения, обаче стигат само за изработване на проекти, одобрения, издирвания и такси. Така през следващите десет години идеята остава неосъществена.

През 2016г. партийната организация в селото отново иска съдействие, този път от Русенската организация на БСП. Социалистите правят фондонабирателна кампания между другарите и симпатизантите на партията, която продължава две години.

Същевременно се налага актуализация на разрешенията, обсъждане на въпроса в Областната комисия за военните паметници и разрешение от Министерството на отбраната. Издирват се нови имена от Държавен военен архив В.Търново.

Работейки по проект "Корени и крила" русенските социалисти включват в издирвателната работа ученици от училище "Св.Св. Кирил и Методий" в Семерджиево и през 2017 и 2018 г. младите изследователи имат възможност да посетят исторически места и природни забележителности в родния край.

През 2019 г. Войнишкият паметник в с. Семерджиево е вече факт. Той е изграден по проект на арх. Мария Костадинова и конструктор инж. Мария Иванова. Проектът за озеленяването му е изработен от арх. Марин Койнов

Купуването и продаването на гласове е престъпление!