Близо 70 000 лева приходи отчете Фонд „Математика на бъдещето”
Близо 70 000 лева приходи отчете Фонд „Математика на бъдещето” / netinfo

Близо 70 хил.лв приходи за една година отчете днес Фонд „Математика на бъдещето” към Училищното настоятелство на МГ „Баба Тонка” – Русе. Това стана на Първата годишна среща на Обществения съвет на Фонда. Инициаторът за създаването му - русенският бизнесмен Иван Иванов - припомни, че Фондът е бил сформиран с цел набиране на средства за участие на възпитаници на гимназията в международно състезание в Хонг Конг. Той отчете като успешна работата на организацията, тъй като дейността й не се е ограничила само в подпомагането на тази инициатива, а и на редица други.

На заседанието беше обсъдена възможността за финансирането на школи в две направления – за деца от началния курс и за потенциални възпитаници на гимназията след 4-ти и след 7-ми клас. Идеята е да се подпомогне подготовката на деца с по-малки финансови възможности. В рамките на срещата възникнаха идеи фокусът на тези школи да излезе извън точните науки и да обхване и хуманитарните. Целта е да се стимулира всестранното развитие на младите хора. Възможностите за финансиране на Фонда ще бъдат представени пред преподавателите в гимназията и те ще могат да предложат извънкласни форми, които да провокират интереса на учениците.

На заседанието стана ясно още, че до края на първия учебен срок в МГ „Баба Тонка” – Русе ще стартира работа „Клуб Роботика”. Директорът на училището Митко Кунчев запозна присъстващите с проектите, по които гимназията има готовност да започне работа. Те са на стойност над 30 хил.лв.

Клубът по роботика е един от тях. Целта на проекта е създаването на лаборатория за сглобяване и програмиране на роботи от тип LEGO и ARDUINO. Партньор в реализирането на проекта е Училищното настоятелство. Стойността му е 12 хил.лв.

До края на 2014г. ще се реализира и първото събитие по проект „Първи срещи с науката”. Целта му е запознаване на деца от подготвителна група в детската градина, по достъпен за тях начин, с постижения на съвременната наука. Проектът предвижда посещение на малчуганите в специализирани кабинети на МГ „Баба Тонка”.

 

За още два проекта, по които предстои работа в гимназията докладва г-н Кунчев на заседанието на Обществения съвет. Това са проектите „ФУРИЕ” и „МГ ДРОН”. Първият предвижда оборудване на кабинетите по физика, химия и биология със съвременни уреди за обработка на информация – сензори на Фурие. Партньор на гимназията по него е завод „ТРУД”. Проектът е на стойност 8 хил.лв. Вторият цели създаване на лаборатория за програмиране и управление на автономни летателни апарати за изпълнение на практически задачи. Той е на стойност 10 хил.лв и реализирането му се подпомага от Училищното настоятелство и Общинска фондация „Русе – град на свободния дух”.