/ Агенция "Митници"
Инспектори от отдел „Борба с наркотрафика" на Митница Русе задържаха близо 22 000 литра минерален терпентин без документи за платен акциз.

25 000 литра гориво, без документи за произход, задържаха инспектори от русенската митница

Стоката е била декларирана като химикал, използван в козметичната индустрия. Внушителната по обем пратка от 31 PVC куба е спряна за проверка на влизане в страната в края на месец октомври.

При проверката на превозното средство възникват съмнения, че стоката е акцизна и за нея трябва да бъде представен изисквания по закон електронен акцизен документ, какъвто документ шофьорът на камиона не могъл да представи.

Близо 100 кг тютюн за наргиле откри митническа мобилна група

По-късно чрез e-mail транспортната фирма направила опит да заблуди митническите органи като подала документи, издадени за друго превозно средство.

Цялото количество от стоката е задържано и се взети проби за лабораторен анализ. Резултатите от него потвърждават, че стоката е акцизна и би трябвало да пътува с документ, удостоверяващ начисляването, плащането или обезпечаването на акциза. По случая предстои образуване на административнонаказателно производство.

115 кг. тютюн задържаха инспектори от митница Русе

Предвидената в закона санкция е двойният размер на дължимия акциз, около 45 000 лева, плюс конфискуване на установеното количество - 21 600 литра минерален терпентин.