Алпинистът Иван Томов оцеля при терористичен акт в Пакистан
Алпинистът Иван Томов оцеля при терористичен акт в Пакистан / снимка:личен профил във Фейсбук

Българският алпинист Иван Томов, който участва в Международна експедиция в Пакистан, за изкачване на връх Нанга Парбат е оцелял при терористично нападение, съобщи за Дарик председателят на Туристическо дружество „Приста” Русе Сашо Попов.

Терористите са нападнали базовия лагер, в който е имало алпинисти от няколко ексепедиции на 22 юни около 22 часа. Нападателите застреляли всички попаднали пред погледа им чужденци и откраднали документи, пари, лични вещи. Загинали са 10 човека-трима китайци, петима украинци, руснак и пакистанец, това пък  съобщава спортния сайт „Алпи”. Отговорност за терористичния акт е поела групировката „Джундуллах”.

Алпинистът Иван Томов оцеля при терористичен акт в Пакистан
netinfo

По време на нападението българският алпинист Иван Томов е бил във втория лагер, на височина около 6100 м. Всички експедиции са прекратени, алпинистите са натоварени във военни самолети и откарани в Исламабад. Очаква се Иван Томов да се завърне след около седмица. Той е русенец, на 28 г., това беше третата му сериозна височинна експедиция, за изкачване на 8-хилядник. Предишните две години той изкачи два седемхилядника Хан Тенгри в Киргизстан и Ленин в Памир.

Ето какво пише в профила си във Фейсбук Иван Томов около 17 ч. българско време:

„Експедицията приключи кърваво и трагично на 22 юни около 22.30 ч. Група от 15 маскирани мъже обкръжиха базов лагер /4200 м./ и под дулото на автомати вързаха и изкараха всички в центъра на лагера. Единият беше пакистанец катерач от Хунга, него го пуснаа и той разказа впоследствие какво се случи. В лагера нея нощ бяха 3 украинци, 2 словака, 1 литовец и 4 китайци, плюс обслужващ персонал пакистанци. Обраха на всички парите, часовниците и всички ценности. После ги наредиха в редица, завъртяха ги с гръб и ги екзекутираха с откос в главите и после контролен. Обявиха, че отмъщават за Бен Ладен и се представиха за талибани. Единственият убит пакистанец се оказа от Скарду и е бил сунит. Един китаец успя да избяга, сега е в болница, не е ясно състоянието му. Най-вероятно е дело на местни, представящи се за талибани шиити, с цел обир. И най-вероятно нашите пакистанци в кухнята са знаели за всичко. Защото през тази долина, започваща от 1600 м. н.в. до базовия лагер прехода е поне 10-12 ч. минава през 2 села и няма как да мине такава шайка незабелязано. Никой не се обади след като са минали нагоре. Знаели са конкретно в кои палатки има хора, при все че бяха само 10 човека алпинисти, палатките над 50. Дойдоха от нищото и се изпариха, въпреки адекватната намеса на пакистанската армия. Вчера бяхме подложени на мародерство от страна на персонала в базовия лагер. Изчезнаха на всички парите и всички електронни устройства /моите липси-телефон, челник и други дреболии, парите носех в раницата със себе си нависоко/. Ние извадихме късмет и бяхме в лагер 2 на 6100. Лавините и каменопадите не успяха да ни убият, направиха го някакви болни мозъци, за които сме нищо повече от неверници и нашата пролята кръв им дава билет за изврътения им рай. Почивайте в мир, приятели. "