20 студенти ще се обучават в магистърска програма за защита на населението
20 студенти ще се обучават в магистърска програма за защита на населението / снимка:Русенски университет

В Русенския университет беше открита магистърската програма „Защита на населението и критичната инфраструктура“, която е изнесено регионално обучение на Военна академия „Георги С. Раковски“. „Поставяме началото на обучение, което е изключително актуално в наши дни, каза в приветствието си ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев.

Целта на този магистърски курс е завършилите за придобият сериозна теоретична подготовка и да формират практически умения за планиране и реагиране при бедствия, аварии и катастрофи, да могат да управляват процеси при извънредни ситуации и да могат да работят с органи и организации, които имат отношение към сигурността на гражданите. Русенският университет е стратегически партньор на Военна академия, каза началникът на ВА „Георги С. Раковски“ контраадмирал Митко Петев. Сътрудничеството ни е насочено към дейности както в областта на образованието, така и на науката.

Завършилите успешно специалност „Защита на населението и критичната инфраструктура“ могат да заемат ръководни експертни длъжности в държавни, частни, правителствени и неправителствени организации, които имат отношение към превенция и ликвидиране  на последствията от бедствия, аварии и катастрофи.

По време на обучението студентите ще придобият знания в следните области: защита на населението и инфраструктурата, рискове и заплахи за населението и инфраструктурата, управление при извънредни ситуации, политика за национална и международна сигурност, екология и системи за управление на околната среда, управление на отпадъците. В специалността ще се обучават 20 студенти. Специален гост на събитието беше министърът на отбраната Николай Ненчев.