На пътя Разград-Търговище има тапа от около 40 автомобила
В Разградско зимната обстановка остава усложнена. Затворени за движение са все още всички пътища в областта.

Това съобщи здежурният в Областно пътно управление. По думите му въпреки предупрежденията водачи се опитали да пътуват през нощта и са закъсали по пътищата в областта.

Сутринта е получен сигнал за закъсал тежкотоварен автомобил край Цар Калоян. Снощи снегорин, почистващ пътя към Търговище също е аварирал, но вече е изтеглен от пътя. Към момента на терен работят над 20 снегопочистващи машини работят, добави дежурният в Областното пътно управление.

Зимна обстановка: Бедствено положение и затворени пътища на места в страната

"Населените места в седемте общини в областта без електричество са още много. Екипите на електроразпределителното дружество работят и поетапно отстраняват авариите", каза за главният експерт в Областна администрация Николай Атанасов.

По думите му проблем остава и далекопроводът в посока Езерче, който още не е достигнат от аварийните екипи и не може да се отстрани повредата. Той добави, че поетапно се пропускат леки коли по пътните артерии в областта, като с предимство са линейките, както и автомобилите, снабдяващи магазините с хранителни продукти.

Неучебен ден е обявен за училищата в седемте общини в областта. Заради обявеното бедствено положение там е възможно да не се учи и във вторник, но това ще се реши на заседанията на съответните кризисни щабове, уточниха от Регионалното управление на образованието.

Говорителят на Областната дирекция на МВР Илияна Георгиева, посочи, че през тъмната част на денонощието изградените контролно-пропускателни пунктове са продължили да функционират. Най-критичните точки се оказали пътищата Разград-Търговище и Разград-Русе.  

В 01:35 ч. тази нощ е получен сигнал на тел. 112 за закъсали леки коли на равен открит участък на около 3-4 км от Разград, идващи от Търговище. Около 02:00 часа е изпратена допълнителна снегопочистваща техника, която да изтегли на буксир аварирал след леко пътно произшествие снегорин, както и за извличане на закъсалите автомобили.

Изпратеният голям трактор стигнал до авариралия снегорин и също закъсал. Потърсено е съдействие от противопожарната дирекция в Разград, като е изпратен джип с висока проходимост, който изтеглил закъсалите.

Хиляди без ток в област Плевен, неучебен ден в 14 училища

"По разпореждане на директора на Областното пътно управление е проведен разговор с оперативната дежурна част в Търговище за спиране на целия пътен трафик към Разград. Въпреки тези предприети мерки, към момента на пътя Разград-Търговище има тапа от около 40 автомобила", посочи Георгиева.

На място работят екипи на снегопочистващите фирми и противопожарната дирекция с моторна шейна и МТЛБ (многоцелеви лек верижен бронетранспортьор). Рано сутринта са евакуирани семейство румънци, пожелали евакуация чрез консула на Румъния, които са настанени в сграда на Противопожарната дирекция.
Садет Кърова, БТА