/ iStock photos/Getty images
В област Плевен 22 000 клиенти на "ЕРМ Запад" са без ток. Това съобщиха от пресцентъра на "Електрохолд България" като данните са към 07:00 часа.

От дружеството допълват, че работата на аварийните екипи за отстраняване на повредите, причинени от тежките метеорологични условия, е продължила през цялата нощ. Тя е затруднена от минусовите температури, снегонавяванията, обледяванията и падналите дървета и клони. 

Зимна обстановка: Бедствено положение и затворени пътища на места в страната

Специално създаденият кризисен щаб в "ЕРМ Запад" продължава да преразпределя работата на дежурните екипи. 

Сигнали за липса на електрозахранване се приемат на формата за електронна комуникация, както и на телефон 0700 10 010, където са удвоени екипите за обработване на обажданията.

Очаква се в близките часове да бъде възстановено електрозахранването на значителна част от останалите засегнати клиенти, добавят от дружеството.

В област Плевен днешният 27 ноември е неучебен в 14 училища, съобщи Албена Тотева, началник на Регионалното управление на образованието (РУО). 

В община Плевен заради зимната обстановка неучебен е денят в училищата в селата Бохот, Беглеж, Търнене, Пелишат и Дисевица, в Основно училище "Васил Левски" в Плевен учебни занятия не се провеждат заради авария на електрозахранването. В община Левски днес не са на училище децата в селата Обнова и Асеновци, в община Никопол – в село Новачене, в община Червен бряг – в село Радомирци, в община Долни Дъбник – в селата Градина, Петърница, Горни Дъбник и Садовец.

Междувременно продължава разчистването на преспите от пътя Ловеч – Плевен, който е затворен за движение от неделя, съобщи директорът на Областното пътно управление в Ловеч Йордан Първанов.

Заради снегонавявания в област Ловеч остават затворени и пътищата Деветаки – Брестово и Летница – Горско Сливово – Крамолин, Ъглен - Бежаново, Ъглен - Садовец, както и проходите Троян – Кърнаре и Шипково – Рибарица.
Елена Кюркчиева, Марина Петрова/БТА