В ОУ“Ив.С.Тургенев“ борят стреса с балдахин и възглавници
В ОУ“Ив.С.Тургенев“ борят стреса с балдахин и възглавници / ОУ
„Анти-стрес кътове“ е името на новата инициатива, която стартира от месец май в ОУ„Ив. С. Тургенев“ – съобщават от школската управа.
Вдъхновени от посещение в испанско основно училище, с което си партнират по проекта „Еразъм+“, от учебното заведение решават да взаимстват идеята и да създадат малки пространства в класните стаи, където учениците могат да се усамотяват и отделят, когато се чувстват изнервени, изтощени или разконцентрирани. Кътът представлява малко местенце в класната стая, „отделено“ с красив балдахин и „оборудвано“ с меки възглавнични и книжки, където учителят може да „изпраща“ учениците, които изглеждат изтощени и изнервени, за кратък размисъл и отдих.
Идеята е да отпаднат класическите забележки и порицания на нежеланото поведение и чрез позитивни послания, децата да свикнат отново да се концентрират и справят с предизвикателствата.
Към момента в училището вече има създаден един кът в стая на второкласници, но идеята е през лятната ваканция такива да се появят и в останалите стаи на учениците от начален етап. От школото обясняват, че за правилното използване на анти-стрес къта, голяма роля ще играе учителят, който с правилните послания да избегне опасността децата да предизвикват нежелано поведение, за да бъдат изпратени там.  Учителите се надяват, че тази инициатива ще помогне на децата да се чувстват по-добре разбирани и по-спокойни от присъствието на малко защитено пространство, където могат да се отделят, ако изпитат такава нужда. Ако инициативата се приеме добре и от по-големите ученици, от училището обещават да помислят за алтернативно пространство и за децата от прогимназиален етап.