Стрес стая по испански модел ще правят в ОУ“Ив.С.Тургенев“
Стрес стая по испански модел ще правят в ОУ“Ив.С.Тургенев“ / Радка Минчева
Стрес стая по испански модел обмислят да направят в ОУ“Ив.С.Тургенев“-Разград – съобщи директорът на школото Милена Орешкова. Идеята възникнала при посещението на учители и ученици от училището в учебно заведение в Испания – партньор на ОУ“Ив.С.Тургенев“ по проект по програма „Еразъм +“
Какво вече се е случило по проекта „Вдъхновяващи училища – амбициозни ученици“ представиха днес част от участниците в него на пресконференция в Областния информационен център. Училище „Тургенев“ е първото основно училище в област Разград, което е спечелило проект по програма „Еразъм +“ – съобщи координаторът на проекта Айтен Кязимова. Проектът продължава 2 години, стойността му е 20 500 евро. Основната организация по проекта е училище в полския град Бялисток, а партньори – учебни заведения в Италия, Кипър, Испания, Турция и ОУ“Ив.Тургенев“. Основната цел на проекта е създаване на Училищен парламент, негов председател в разградското училище е Станимира Начева, която бе едно от децата, участвали в посещение на училището-партньор в Испания. Станимира, Мария, Алкин и Кристиян разказаха впечатленията си от визитата си в Дос Ерманос. Те са били настанени в домове на свои връстници и заедно с тях са ходели на училище няколко дни. Децата споделиха, че това, което в Испания се учи в пети клас, в България е част от учебния материал за втори клас. В училището няма звънци, само една сирена наобяд, след която всички са длъжни да излязат извън сградата на училището. Учениците в Испания нямат оценки, обучението е интерактивно – споделиха още четиримата тийнейджъри. Станимира беше подготвила презентация на десетдневното посещение на групата в Испания. Мария пък разказаха, че е била впечатлена и от архитектурата и природата в Испания.
Директорът на ОУ“Ив.С.Тургенев“ Милена Орешкова обяви, че един от методите в испанското образование ще бъде приложен в разградското училище. Ангажимент на учителката по програма „Заедно в час“ Радостина Петрова ще е създаване на стрес стая за по-малките деца – в 1 и 2 клас. В Испания това е помещение, обособено в класната стая, оградено е със завеси, застлано в възглавници. Там за кратко се изпращат хиперактивните деца, за да се починат на спокойствие, нещо като тайм аут в хокея – обясни Петрова.
По проекта предстоят още няколко посещения на разменни начала в училищата партньори, ученици ще участват във визитата в Италия, а разградското домакинство е през март 2018 г. 

Стрес стая по испански модел ще правят в ОУИв.С.Тургенев
netinfo

Стрес стая по испански модел ще правят в ОУИв.С.Тургенев
netinfo