В Каменово откриха паметна плоча на четник на Хаджи Димитър
В Каменово откриха паметна плоча на четник на Хаджи Димитър / netinfo
Завеждащият отдел „История на българските земи XV-XIX в.“ в Регионалния исторически музей-Разград Иво Стоянов потърси днес съдействие от Областна администрация във връзка с открита от него неизвестна досега паметна плоча на четник от четите на Хаджи Димитър и Панайот Хитов. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Разград.
 

В Каменово откриха паметна плоча на четник на Хаджи Димитър
netinfo


На среща със заместник областния управител Евгени Драганов историкът разказа, че е посетил гробището на село Каменово по сигнал от местни жители. Установил на място, че откритата паметна плоча има историческа стойност и е необходимо да се обозначи, да се почисти и се изградят постамент и ограда, а също и да се постави надпис на съвременен български език, който да описва историята на Иван Костадинов.

Паметната му плоча има надписи от двете страни, част от думите трудно се четат, но става ясно, че мъжът е родом от Сливен, бил е в четите на Хаджи Димитър и Панайот Хитов, починал е на 12 февруари 1881 г. Стоянов уточни, че в досега известните списъци с четниците на Хаджи Димитър името Иван Костадинов не фигурира, но пое ангажимент да продължи издирвателската дейност по установяване на повече данни за него.
 

В Каменово откриха паметна плоча на четник на Хаджи Димитър
netinfo


Допълни още, че послучай 150 години от гибелта на Хаджи Димитър през тази година предстои издаването на каталог с имената на неговите четници и за Област Разград ще е чест, ако в него бъде включено името на човек, живял в региона. Стоянов предполага, че четникът е оземлен в Разградско след Освобождението, каквато практика е имало относно поборниците.

Г-н Драганов изрази пълна подкрепа за инициативата на Иво Стоянов, пое ангажимент да запознае с нея Областния управител Гюнай Хюсмен и да обсъдят възможностите за съдействие от страна на Областна администрация-Разград.