Утре започва второто издание на Национален фестивал на танцовия театър Разград
Утре започва второто издание на Национален фестивал на танцовия театър Разград / netinfo
На 19 и 20 април 2018 ще се проведе Второто издание на „Национален фестивал на танцовия театър Разград 2018”. Фестивалът има местно и национално значение, посвещава се на Световния ден на танца – 29 април.  Това съобщи на пресконференция гл.експерт „Култура, спорт и туризъм“ в Община Разград Виолета Антонова.
Във втория формат на Фестивала участват 11 театрално-танцови групи с различен характер и разнообразна програма. 200 млади артисти от Разград, София, Пловдив, Благоевград, Шумен, Русе, Бургас ще покажат богата програма от авторски спектакли и етюди.
Откриването на фестивала ще бъде на 19 април от 18.00 ч. на сцената на Народно читалище „Развитие 1869“ /Стария театър/. На същата сцена ще се представят два спектакъла. Основната част от събитие
то ще се проведе на следващия ден – 20 април на сцената на Общински културен център.Съпътстващо събитие е Театралната работилница „Основни техники в пантомимата“, към която има силен интерес - до момента заявките за участие в нея са над 50/. Тя ще започне в 13.30 ч. на 20 април.
За първи път в Разград ще бъде представен пърформанс „Улични статуи - мимове“ на 20 април в следобедните часове, в централната градска част.
Акценти в Програмата са: авторски моноспектакъл „Симург” на проф. Александър Илиев, „Изкуството на комедия дел, Арте” – Пловдивски университет , „Коледари” на театрална трупа „Артистисимо” от Русе, авторски танцов спектакъл „Дамата с камелиите” по Ал. Дюма, представен от студенти по „Съвременна хореография” от ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград.      
„Национален фестивал на танцовия театър Разград 2018” няма конкурсен характер. Консултантско жури на фестивала ще бъдат проф. Александър Илиев и българският композитор Петър Радевски, които ще имат за задача да посочват силните и слабите страни на изпълнителите. Участниците ще получат плакети и грамоти.