Той свети само едно лято
Той свети само едно лято / Радка Минчева
Той свети само едно лято
99721
Той свети само едно лято
  • Той свети само едно лято
Актуалният за протестите от 2013 г. срещу кабинета Орешарски въпрос „Кой”, получи неочаквани разградски вариации. И докато на национално ниво ставаше дума за националната сигурност, в Разград се оказа, че иде реч за сигурността на участниците в движението по пътищата.
В регионалния вариант въпросът „Кой” зададе многократно общинският съветник от Реформаторския блок Иво Димитров. Първо на заседанието на Постоянната комисия по териториално-селищно устройство, където, за да отговори на въпроси, свързани с поставянето на светофарни уредби в областния град, е поканен шефът на „Пътна полиция” Диян Симеонов. Когато става въпрос за най-новия светофар в Разград – този до автогарата, Симеонов заявява, че по документи такъв светофар не съществува – т.е. поставянето му не е съгласувано с „Пътна полиция”, каквито са изискванията на Закона за движение по пътищата и на наредбите на Министерството на регионалното развитие. Тук идва първият въпрос, започващ с „Кой” – „Кой ще отговаря, ако на кръстовището с незаконния светофар, стане пътен инцидент и пострада човек?”. Въпросът остава без отговор, а общинската администрация се ангажира на заседанието на Комисията по законност да представи документацията на светофара.
На това заседание, провело се по-късно през същия ден, кметът д-р Валентин Василев информира, че светофарът е поставен на база протокол на Комисията за организация на движението от 6 февруари тази година. Уредбата е поставена от ОП”Ремонтстрой” в началото на юли за сметка на предприятието. В момента тече процедура за узаконяването му, светофарът е в пробен период – каза още кметът. Той отказа да отговори на въпросите на съветника Димитров, който отново започна с това кой би понесъл отговорността при пътен инцидент на кръстовището до автогарата, продължи с кой е автор на проекта и кой си позволява да злепоставя кмета, тъй като Димитров не счита, че градоначалникът е постановил подобен акт, несъобразен със законодателството. Последният въпрос „кой” не бе чут от кмета, тъй като той демонстративно напусна заседанието.
Комисията взе решение за следващо нейно заседание да бъде изискана от общинска администрация пълната преписка относно поставянето на светофара.
Димитров постави и още един въпрос към юристите в местния парламент – може ли кметът демонстративно да напуска заседания на постоянни комисии и да отказва да отговаря на въпросите на съветниците. Подобен случай имаше и през юли, когато бе актуална темата с изсичането на тополите край река Бели Лом.
Междувременно се оказа, че днес е бил последният работен ден от пробния период на новия светофар. Когато късно вечерта протестиращите минаха край него, той вече не светеше.
Чуйте още от прикачения звуков файл.

Той свети само едно лято
Радка Минчева

Той свети само едно лято
Радка Минчева