/ Радка Минчева
Пълен провал на извънредното заседание на Комисията по законност към Общинския съвет по темата със сечта на тополите в източната част на Разград. То бе свикано от председателя на комисията Калоян Монев по искане на заместник-председателя Стоян Ненчев.
 

Провали се заседанието на Комисията по законност за тополите, кметът го напусна и нямаше кой да отговаря на въпросите на съветниците
Радка Минчева


На заседанието, макар и със закъснение, се яви кметът д-р Валентин Василев заедно с председателя на Общинския съвет Надежда Радославова. След като Монев и Ненчев представиха хронологията на проблема, който искаха да бъде обсъден, Василев взе думата и обясни своята позиция.

Комисията по законност заседава извънредно заради тополите

Според него, процедурата по отстраняване на опасни дървесни видове е съобразена със законите. Той изрази недоумение какво точно ще постанови комисията, „всякакви решения на комисията няма да имат правна стойност“, категоричен бе той.
 

Провали се заседанието на Комисията по законност за тополите, кметът го напусна и нямаше кой да отговаря на въпросите на съветниците
Радка Минчева


Василев оспори и срока, в който е трябвало администрацията да отговори на въпросите на съветниците, който бил 14-дневен, а не 3 дни, както се оказало в случая. „Монев ще получи много подробен отговор в законовия срок, не смятам, че трябва да оставам и да давам отговори, дадохме изявления, призовахме контролиращите институции да ни проверят, едната вече го направи, ще бъдете уведомени за резултатите, казах каквото имам да казвам, повече няма да коментирам, благодаря за вниманието и ви желая лек и приятен ден“, каза кметът, стана и напусна заседанието.

Кметът за тополите: Спекулира се по темата, нека прокуратурата извърши проверка на цялата процедура

Върна се за малко, за да насочи вниманието на журналистите към „Плана за защита на бедствията от 2014 г.“, което бе коментирано иронично от съветника Иво Димитров като единственият документ, който защитава бедствията, а не хората от бедствия.

Останалите съветници първо загубиха ума и дума, после Стоян Ненчев заяви, че в дългогодишния му опит в местната власт от 1991 г. насам за пръв път се случва кмет да напусне заседание на постоянна комисия, бойкотирайки дейността й.
 

Провали се заседанието на Комисията по законност за тополите, кметът го напусна и нямаше кой да отговаря на въпросите на съветниците
Радка Минчева


Тъй като в залата останаха само двама от юристите в общината и нямаше кой да отговаря на съветниците, Монев даде 5 минути почивка, в което време да бъдат потърсени представители на отделите „Околна среда“ и „ТСУ“.

След почивката обаче юрисконсулт Приставова информира, че в екологичния отдел един от служителите бил в отпуск, друг – в болнични, а третият – извън сградата, за служителите в другия отдел не стана ясно къде са, Приставова уточни, че кметът е казал въпросите на съветниците да бъдат зададени писмени до администрацията.

Иво Димитров и Стоян Ненчев категорично възразиха на подобно предложение, тъй като няма такова изискване актуални въпроси на заседания на комисии да се задават писмено, уточниха, че не става въпрос за питания към кмета, които се представят на сесии и за които има срокове. Димитров дори нарече предложението на Василев „прищявка на кмета“.

Впоследствие, при липсата на друга възможност, съветниците все пак решиха да си напишат въпросите и темата да се обсъжда на следващо редовно заседание на комисията през август. Ненчев зададе публично само няколко от въпросите си, за другите обясни, че има нужда от представяне на факти.

Съветникът от БСП настоява да се знае какъв е статута, върху който се намират отсечените тополи – част коритото ли е или не; теренът част ли е от паркове и градини или друг вит терен по Наредба №14 на Общинския съвет; какви такси по видове и количество плаща фирмата, ангажирана със сечта; фирмата има ли лицензи за тази дейност, кой осъществява маркирането и транспортирането на дървесината.

Монев също отправи конкретни въпроси по отношение на това дали полученият дървен материал е трупи за бичене или дървесина за огрев. Той съобщи, че досега са отсечени 244 кубика дърва в участъка, за който става въпрос.

На заседанието присъстваха само двама граждани. Единият бе председателят на сдружение „Защита на животните“ Ирена Райчева, в началото на общественото недоволство от сечта тя подаде сигнали до прокуратурата и две министерства.

Заместник-окръжният прокурор Емилиян Грънчаров съобщи за Дарик-Разград, че проверка по сигнала е образувана и се извършва от полицията лично под надзора на Грънчаров, който в момента изпълнява длъжността административен ръководител на Окръжна прокуратура Срокът за приключването й е 10 дни, очаква се да приключи следващата седмица.