Стоян Ненчев продължи медийния диалог с ГЕРБ с отговори и въпроси
Стоян Ненчев продължи медийния диалог с ГЕРБ с отговори и въпроси / Радка Минчева
Отстраненият от длъжността председател на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев влезе в медиен диалог с ГЕРБ, започнат от управляващите с пресконференция миналата седмица, отговори на въпросите им и от своя страна зададе свои.
 

Стоян Ненчев продължи медийния диалог с ГЕРБ с отговори и въпроси
Радка Минчева


На практика и на двете пресконференции бяха развити в детайли и по-спокоен тон тезите от сесията, на която бе свален от поста Ненчев. Бившият председател обаче предостави на медиите и писмени аргументи.
Ненчев изрази убеждение, че още на заседанието на Общинския съвет е опровергал повечето от мотивите, на база на които е поискано отстраняването му от длъжност, затова на пресконференцията на ГЕРБ са били развити само две от тях.

На своята пресконференция бившият председател и настоящ общински съветник даде конкретни примери за несъстоятелността и на останалите два аргумента. За единия бяха достатъчни две таблички с продължителността на делата, по които се е явявал Стоян Ненчев като адвокат – от тях става ясно, че всяко от заседанията е продължавало между 15 минути и 1 час.

Ненчев коментира, че по същество въпросът, обсъждан от представителите на ГЕРБ, е свързан принципно с възможността председателят на Общинския съвет да упражнява професията си. Той даде примери с множество градове, в повечето от които на тази длъжност са представители на ГЕРБ, адвокати са председателите на Общински съвети във Варна, Ловеч, Сливен и други, в Русе е ректор на университет, в Силистра – зъболекар, всички те практикуват професиите си.
 

Стоян Ненчев продължи медийния диалог с ГЕРБ с отговори и въпроси
Радка Минчева


В Пазарджик пък на този пост е известният адвокат Хари Харалпиев, който като разбрал за твърденията на ГЕРБ-Разград изразил желание да изнесе на кмета Василев кратка лекция за ограмотяване по темата. И в ЗМСМА, и в Правилника за дейността на Общинския съвет няма забрана председателят да упражнява професията си – категоричен бе Ненчев. В кръга на шегата той коментира, че и премиерът Бойко Борисов не би могъл да участва в тренировки и мачове на „Бистришките тигри“.

Изваждането на разпечатки кога е влизал и излизал от сградата на общината той нарече „мероприятия за следене и шпиониране“, а отговорите на съдилищата, които са питани за делата, по които работи, квалифицира като „наподобяващи телеграми от Интерпол за издирване на опасни престъпници“.

Ненчев акцентира и върху темата дали е длъжен председателят на Общинския съвет да стои единствено в сградата на общината в работно време. Той отново както на сесията повтори, че е имал множество посещения по населени места, срещи с бизнесмени и общественици, някои от които изрично държали срещата да не е в общината, „за да не си навлекът гнева на кмета“.

Ненчев призова и кметът да извади разпечатка за собственото си излизане и влизане в сградата на общината, уточнявайки, че го казва „с ирония, за да подчертае цялата абсурдност и дребнавото и изкривено мислене, което се демонстрира, защото и функциите на кмета не по-малко предполагат работа и ангажименти извън сградата на общината“.

Основният въпрос, който Ненчев отправи публично към кмета Василев, бе свързан с документ, останал от бившия председател на Общинския съвет Надежда Радославова – договор между община Разград и разградски адвокат за извършване на „правни консултации“ за срок за една година срещу 400 лева месечно. Парите се изплащали от дейност „Общински съвет“.
 

Стоян Ненчев продължи медийния диалог с ГЕРБ с отговори и въпроси
Радка Минчева


В община Разград има дирекция за правно-нормативно обслужване, в която няколко юристи, какво е налагало на кмета и председателя на Общинския съвет Радославова да се дават правни консултации – пита Ненчев. Според него, ако такава причина има, е следвало да се проведе обществена поръчка за тази дейност.

Ненчев съзря аналогия по казуса с бившия директор на НДК Мирослав Боршош, който вече има неприятности с правосъдието. Ненчев представи копие на договора, но с изтрити лични данни, най-вероятно обаче става въпрос за адвокат Емилия Събева.