От ГЕРБ чакат отговори от Стоян Ненчев и след като го свалиха от поста
От ГЕРБ чакат отговори от Стоян Ненчев и след като го свалиха от поста / ГЕРБ-Разград
От ГЕРБ-Разград пренесоха дискусиите от сесията във вторник в партийния си офис днес. Това стана на пресконференция, за която изрично бе уточнено, че се провежда в обедната почивка на д-р Валентин Василев като кмет, срещата му с медиите бе във функцията му на областен председател на ГЕРБ, а заедно с него бяха част от общинските съветници на управляващата партия.
Те преповториха в по-спокоен тон част от аргументите си да искат отстраняването от длъжност на бившия председател на Общинския съвет в Разград Стоян Ненчев. Най-дълго коментираният мотив бе свързан с неспазването на работното време от 7 часа. Според справката, изискана по Закона за достъп до информация от общинския кмет за почти целия срок от дейността на Ненчев като председател – от 27 ноември 2017 г. до 12 март 2018 г. – ставало ясно, че в един ден той е бил 9 часа на работа, в един – 8 часа, а през останалите – между 1 час и 20 минути и 4 часа. Данните са от системата за охрана в сградата на община Разград и отразяват кога е активирана картата за влизане в сградата на Ненчев. От ГЕРБ са изискали подобни справки и от съдилищата, за които смятат, че Ненчев е бил на дела вместо на работа в Общинския съвет. Отказали им единствено от Следствения отдел към Окръжна прокуратура-Разград. Съпоставка между справките показала, че на 30 януари 12 минути след като му е приключило дело в Шумен Ненчев е влязъл в сградата на община Разград. Минута по минута част от справката представи Надежда Радославова.
Сериозно внимание от ГЕРБ отделиха на определението на Ненчев „ченгеджийски подход”. Председателят на групата съветници Радиана Димитрова бе категорична, че не приема тази квалификация за себе си, тъй като „е сериозен човек, с развито чувство за справедливост, който по достоен начин си защитава позицията и когато установи, че има нещо нередно, особено от ръководен орган, смята, че за това трябва да има последици”.
Областният лидер Василев пък заяви, че не приема тези обвинения от човек, който е бил окръжен прокурор преди 1989 г. „Нямам досег със системата на МВР, бил съм военен служител като лекар в поделението, не приемам хора, свързани със системата да отправят такива обвинения” – каза той.
Василев опроверга и изявлението на Ненчев, че гражданите нямали възможност за среща с кмета. „Освен в приемния си ден всеки друг ден приемам по 5 до 10 граждани” – каза Василев. Относно работното време, той допълни още, че действително управниците имат ангажименти и извън кабинетите си, но те са публично оповестени и всички знаят кога къде са, даде за пример себе си и областния управител. Василев коментира и намека, че е участвал в предизборната кампания в Лозница в работно време, показвайки справка за партийните мероприятия на ГЕРБ, които са били или в почивни дни или след работно време.
„Ние, съветниците от ГЕРБ и обществеността очакваме отговор на въпроса на описаните дати къде е бил бившият председател на Общинския съвет – в общината или на съдебни заседания, моля да отговори” – завърши Василев.
Радославова пък коментира коментарите на гласуването, с което бе отстранен от поста си Ненчев – с помощта на гласовете на ГЕРБ, близки до ГЕРБ съветници и д-р Левент Апти от ДПС, наречен от много наблюдатели на обществено-политическия живот в Разград „златен пръст”. Според Радославова „златен пръст” в настоящия Общински съвет е Милена Орешкова, която по думите й влезе като 11-ти общински съветник от ГЕРБ. „Ако ГЕРБ имаше 11 общински съветника, нещата щяха да стоят по друг начин” – обобщи Радославова.