За Първи юни в Разград
За Първи юни в Разград / netinfo
За втори път разградчани сигнализират премиера Бойко Борисов за „острите неприятни дразнещи миризми с неизвестен характер“. Писмото до министър-председателя е подписано от заместник-председателя на Общински съвет-Разград и съветник от група „Кауза Разград“ Калоян Монев. Към него са приложени многобройните коментари във фейсбук групата „Кауза Разград“, както и сигналите, подавани през последните седмици в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе. Монев припомня, че екологичният проблем на Разград е поставян и преди близо година пред ръководителя на изпълнителната власт в България, тогава е пренасочен към Министерството на околната среда, по-късно е образувано досъдебно производство за замърсяването на въздуха, към този момент няма данни разследването да завършило.
В писмото си Монев моли Борисов да разпореди незабавна проверка от страна на компетентните органи, която да установи източника на миризмите, опасни ли са за хората, законосъобразно и здравословно ли е производството или услугата, от която се генерират, както и да предпише мерки за тяхното незабавно прекратяване, а ако бъдат установени нарушения да се наложи санкция на виновните лица и да се постанови незабавно спиране на дейността или услугата до отстраняване на проблема. Копие от писмото е изпратено и до Главния прокурор Сотир Цацаров.
В писмото си Монев изразява съмнение по отношение на една от версиите за произхода на миризмите, обявени при част проверките на екоинспекцията в Русе – от торене на ниви от земеделски производители. Другият „заподозрян“ още при миналогодишните сигнали бе предприятието за производство на ветеринарни медикаменти „Биовет“. Междувременно от фирмата започнаха изграждане на физико-химично стъпало на пречиствателната си станция. Според последните официално обявени резултати от проверки на РИОСВ-Русе в началото на месеца обаче се оказа, че потенциален източник на миризми са дейностите по настройките на новото стъпало, то се очаква да бъде въведено в експлоатация през септември.

Отново писмо до премиера за миризмите в Разград
netinfo

Отново писмо до премиера за миризмите в Разград
netinfo