Петицията срещу миризмите тръгна към Бойко Борисов
Петицията срещу миризмите тръгна към Бойко Борисов / netinfo

Писмо до премиера Бойко Борисов изпратиха днес инициаторът на петицията, свързана с неприятните миризми в Разград, Деян Пейчев и общинският съветник Калоян Монев. Молбата им е министър-председателят да разпореди незабавна проверка, която да установи източника на миризмите.

За 3 дни петицията в интернет бе подкрепена от почти 900 човека. Тя е приложена към сигнала до премиера, а писмото е с копие до Министерството на околната среда, РИОСВ-Русе и кмета на Разград.

В писмото си двамата разградчани разказват за това как „всички жители и гости на града са принудени да търпят и да дишат остри неприятни дразнещи миризми с неизвестен характер“, а в същото време „държавната и общинска администрация мълчи, а „проверките“ са спорадични и явно не дават никакъв резултат“.

Пейчев и Монев се надяват на съпричастност от страна на Борисов като „най-висш политик и държавник“ и настояват премиерът премиерът „да разпореди на компетентните органи /МОСВ, РИОСВ и други/ незабавна проверка, която да установи източника на миризмите, опасни ли са за хората, законосъобразно и здравословно ли е производството или услугата, от която се генерират, както и да предпише мерки за тяхното незабавно прекратяване, а ако бъдат установени нарушения да се наложи санкция на виновните лица в предвидения от закона размер и да се постанови незабавно спиране на дейността/услугата до отстраняване на проблема“.

Ще припомним, че през тази седмица досега споделяното само в интернет гражданско недоволство придоби по-реални размери. Първото действие бе пак в интернет, но доста масово – инициираната от Деян Пейчев петиция с искане за становище от общинската управа по отношение на проблема бе подкрепена от 898 човека. Второто събитие бе протест пред община Разград, организиран от Николай Падалски, в него обаче участваха само петима човека. И това събитие бе насочено към активност от страна на местната власт при решаване на проблема с миризмите над Разград.

Петицията срещу миризмите тръгна към Бойко Борисов
netinfo