На Трети март жива история на площада
На Трети март жива история на площада / netinfo
На Трети март жива история на площада
100787
На Трети март жива история на площада
  • На Трети март жива история на площада
Възстановки на три исторически събития ще бъдат представени на Националния празник Трети март – съобщи главният експерт „Култура” в община Разград Виолета Антонова.
Във възстановката под надслов „Освобождение” ще участват: сдружение „Жива история”-Шумен, национално дружество „Традиция”-Шумен и сдружение „Клуб Миноносец Дръзки”-Варна. Събитията, които ще представят, са: битката край село Езерче от юли 1877 г., посрещането на освободителите в Разград и подписването на Санстефанския мирен договор. В ролята на княз Дондуков-Корсаков ще е Христо Драгозов от Шумен. А към 52-ата реенактори от трите клуба ще се присъединят и артистите от Капански ансамбъл-Разград.
Възстановката започва в 11,00 ч. на 3 март на площад „Възраждане”, след нея тържеството ще продължи с издигане на националния флаг от новите почетни граждани на Разград - Здравко Душков, Здравко Занков и проф. Пламен Радев. Следва тържествено слово на кмета на Община Разград д-р Валентин Василев, връчване на благодарствени грамоти от Сдружение „Жива история“, като честването ще завърши с ритуал за поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението.

На Трети март жива история на площада
netinfo

В Разград за втори път се прави възстановка на събития от Освобождението. През 2009 г. за Деня на Разград 28 януари бе пресъздадено от местни актьори, самодейци и от клуб за възстановки от Шумен посрещането в града на руската войска.
Чуйте още от прикачения звуков файл.