Гецово го направи: извърши ритуала „Хвърляне на богоявленския кръст“
Гецово го направи: извърши ритуала „Хвърляне на богоявленския кръст“ / netinfo
Гецово стана второто населено място в област Разград, след Лозница, в което бе спазен ритуалът на Йордановден „хвърляне на богоявленския кръст във вода“.
Както единствено Дарик-Разград съобщи предварително, инициативата за спазването на българската традиция бе на кмета на Гецово Емил Гиздов. Събитието бе насрочено под условие, че в местната църква се появят доброволци да скачат в езерото до конната база. По време на литургията, отслужена от отец Дмитрий Терзи в църквата „Св. Параскева“, желание да участват в ритуала изразили двама мъже – разказа кметът Гиздов.
Когато отец Терзи хвърлил кръста във водата обаче единият от кандидатите реагирал бързо и с дрехите се хвърлил във водата и извадил кръста, другият в това време дори не успял да влезе в езерото. „Спасителят“ на кръста е на 58 години, именикът Йордан Йорданов от Гецово работи като таксиметров шофьор. Смята се, че който извади кръста, ще е здрав и честит през цялата година. Вторият претендент за тази чест е от Раковски.
За изваждането на кръста Гиздов възнагради Йордан Йорданов с 20 лева, но той ги даде за дарение на кметството за продължаване работата по благоустрояване на селото.

Гецово го направи: извърши ритуала Хвърляне на богоявленския кръст
netinfo

Гецово го направи: извърши ритуала Хвърляне на богоявленския кръст
netinfo

Гецово го направи: извърши ритуала Хвърляне на богоявленския кръст
netinfo