БСП за Капанския събор: наказвате гецовлии заради вота им; кметът: не ми е толкова ниска политическата култура
БСП за Капанския събор: наказвате гецовлии заради вота им; кметът: не ми е толкова ниска политическата култура / Радка Минчева
Дългата сесия на Общинския съвет в Разград днес завърши със спор за преместването на Капанския събор от Гецово в местността „Пчелина“.
Темата бе в дневния ред под формата на питане от съветника от БСП Стоян Димитров. Във въпроса си той разви тезата, че заповедта на кмета д-р Валентин Василев за преместване на събора на ново място противоречи на решението на Общинския съвет за приемане на бюджета на община Разград. В него в приложението за култура е упоменато, че се предвиждат 10 000 лева за Капански събор в Гецово. Във въпроса си Димитров даде жокер на кмета да предложи изменение на бюджета, като намекна, че иначе това би било закононарушение. Димитров припомни, че в предишна своя функция като  областен управител д-р Василев оповести финансови нарушения от подобен характер.
Кметът обаче се позова на Националния културен календар, част от който е Капанския събор. Според него изменения от страна на организаторите по отношение на време и място на провеждане са допустими. Той обяви, че местната управа има намерение да превърне събора в много по-мащабно и значимо културно събитие. Василев даде за пример няколко традиционни събора, които се провеждат не в населени места, а извън тях, предимно на поляни – Събора в Копривщица, Рожен, Жеравна и други.
В реплика Димитров заяви, че площадът в Гецово е достатъчен за събитие от този ранг и нарече решението на кмета за преместването груба грешка. „Съществува обосновано предположение, че с преместването на събора наказвате гецовлии за гласуването им на предсрочните избори не за вашата партия, а за коалиционния ви партньор, ако ГЕРБ беше спечелила изборите в Гецово и през ум нямаше да Ви мине да местите събора“ – каза Димитров. Василев се засегна от това предположение: „Изненадан съм, че допускате, че моята политическа култура е на толкова ниско ниво“ – каза той.
Така на практика питането на този етап не промени нищо и Капанският събор остава на „Пчелина“. 

БСП за Капанския събор: наказвате гецовлии заради вота им; кметът: не ми е толкова ниска политическата култура
netinfo

БСП за Капанския събор: наказвате гецовлии заради вота им; кметът: не ми е толкова ниска политическата култура
netinfo