Бизнесът финансира археологически разкопки в Каменово
Бизнесът финансира археологически разкопки в Каменово / netinfo
Бизнесът в Разград финансира археологически разкопки в село Каменово след като експедицията не получи нито държавно, нито общинско финансиране.
На 11 септември 2017 започват археологическите проучвания в село Каменово, община Кубрат. Те се провеждат за трета поредна година с ръководители доц. д-р Явор Бояджиев от НАИМ при БАН, Дилен Дилов, праисторик в Разградския музей и Димитър Чернаков, праисторик от Русе. В първите две години разкопките бяха финансирани от Министерството на културата и от Регионалния исторически музей в Разград, но след като тази година и от двете институции не са отпуснати средства археолозите потърсили подкрепа от местния бизнес. Четири предприемачи откликнали на зова за помощ на научните работници, за което те им изказват своята признателност: Теодора Иванова („Екоал” ООД), Александър Георгиев („Ремко”ООД), Иван Пенев (ЕТ„Арко”) и Милен Иванов („Техноматикс” ЕООД).
От утре продължава проучването на най-голямата на Балканския полуостров работилница за кремъчни сечива отпреди 6500 г., а също и на некропол от същия период, намиращ се непосредствено под работилницата. Да припомним, че най-голяма популярност доби откриването през 2016 г. на гроба на жрец или воин, държащ в ръце каменна брадва. Интересно е също погребението на възрастна жена и дете, положени заедно и покрити с керамични съдове, които вече са реставрирани. Разкопките миналата есен приключиха с колективна находка на „суперпластини” - 23 кремъчни остриета, отцепени от едно-единствено кремъчно ядро.