Откритията в Каменово продължават: имало е манифактура преди 6500 години
Откритията в Каменово продължават: имало е манифактура преди 6500 години / РИМ-Разград

И в есенната фаза на археологическите разкопки в кубратското село Каменово продължиха откритията, свързани с разкритите по-рано кремъчна работилница и некропол от преди повече от 6500 години. Това съобщават от Регионален исторически музей-Разград.

От 15 до 28 септември 2016 г. е била втората фаза на тазгодишните археологически проучвания в Каменово. Втора година екип в състав доц. д-р Явор Бояджиев от НАИМ при БАН и археолозите Дилен Дилов (РИМ – Разград) и Димитър Чернаков (РИМ – Русе) проучват кремъчна работилница и некропол, открити в двора на закритото училище. В разкопките е участвал и художникът Дончо Караколев от Русе, както и работници от село Каменово. Есенната фаза на разкопките бе финансирана от Министерството на културата, докато през юни 2016 г. археолозите работиха благодарение на средства, отпуснати от Регионалния исторически музей – Разград. Тогава те разкриха гроб на воин (или жрец) с каменна брадва, поставена в ръцете му.

Според обобщените резултати на археолозите може да се твърди, че в днешно Каменово е имало манифактурно производство в праисторическата работилница за кремъчни сечива отпреди 6500 години. За да се докаже това, сондажите са били разделени на малки участъци от по 1 кв. м. В различните квадрати са намерени различно количество отцепи с различни размери – от най-големи отломъци от първична обработка на кремъчните ядра до миниатюрни люспи 1-2 мм от заключителната фаза на обработката на едно сечиво – заточване или ретуш. Според археолозите това означава, че оръдията на труда не са били изработвани от майстор, който да оформя сечивото отначало докрай, а е имало манифактурно производство с ясно разпределение на задачите по производството. Един работник е отцепвал ядрата, на друго място остриетата са били оформяни, на трето - заточвани. Ще допълним, че в Европа системата на производство манифактура се появява през 16 век по време на феодализма.

Резултатите от разкопките сочат още, че каменовските оръдия на труда са били произвеждани основно за продажба и износ. Това е потвърдено от факта, че в кремъчната работилница не се откриват готови сечива в завършен вид, а само отпадъчни продукти от производството им - хиляди отломки от дебитажа и кремъчни ядра.

Най-интересната находка, която не е отпадъчен материал, е цяло снопче „супер пластини”, отцепени от едно-единствено ядро. Тези пластини са били подготвени за остриета на ножове. 23-те остриетата са с размери над 20 см. В научните среди е прието кремъчните пластини над 20 см да се наричат „супер пластини”. Колективната находка е интересна с това, че остриетата са от едно ядро и са прибрани заедно като сноп. Открити са под едно от най-големите кремъчни струпвания на работилницата.

Под този слой на малка дълбочина до 40 см в льоса се оказа, че са погребенията. През този сезон бяха открити общо четири гроба на 6500 години. Освен гроба на воина жрец през юни, сега през септември 2016 г. бяха открити три детски гроба.

Тази есен е открита и глинена фигурка на женски торс с разперени ръце, която е втората подобна, откак в Каменово се провеждат археологически проучвания от 2015 г.

Откритията в Каменово продължават имало е манифактура преди 6500 години
netinfo

Откритията в Каменово продължават имало е манифактура преди 6500 години
netinfo