Адем Кенан отрече негови заплахи да са причина НСО да пази Доган
Адем Кенан отрече негови заплахи да са причина НСО да пази Доган / Радка Минчева
Лидерът на нерегистрираната Турска демократическа партия Адем Кенан отрече информацията, че заплахи от негова страна са сред причините почетният председател на ДПС Ахмед Доган да се охранява от НСО.
Адем Кенан призна, че е разследван от Националната следствена служба, но по друг повод и за използването на израза „българската нация е нация от изроди” вече е осъден от шуменски съд на глоба от 1000 лева. Изразът обаче бе повторен многократно и на пресконференцията в Разград, която Кенан даде. Той направи семантичен анализ на израза, насочващ отново към темата за Доган. Според него Конституцията на България е приета по препоръка на Александър Лилов и Ахмед Доган и в нея българската нация е описана като образ на исторически създали се етноси на българския народ или „по народному казано изродили се етноси на българския народ и нация” – обясни Кенан.
Той нарече действащата Конституция на Република България асимилационна и настоя за приемане на нов основен закон от Учредително Народно събрание. Според Адем Кенан Конституцията трябва да е съобразена с Копенхагенските критерии и други международни документи, според които е разрешено в райони, където живеят малцинства, те да имат собствени съдилища. Именно в такъв съд неговата сега нерегистрирана Турска демократическа партия щяла да бъде регистрирана.
Адем Кенан прогнозира намеса във вътрешните работи на България от страна на турския президент Реджеб Таип Ердоган въз основа на приет преди 3 дни от турския Меджлис Закон за турците, живеещи в съседни на Република Турция държави и в Балканския регион. Адем Кенан представи български превод на новоприетия закон, който цели лицата от турска националност, живеещи в България, Гърция, Македония, Румъния, Косово, Сърбия, Албания, Словения и Словакия да запазят езиково и културно своята идентичност в държавите, където живеят. Законът ще подпомага турците да си получат идентичността - да пише в паспортите им, че са турци по народност – обясни още Адем Кенан. Документът предвижда осигуряване на обезщетения и помощи за турците в съседните на Турция държави.

Адем Кенан отрече негови заплахи да са причина НСО да пази Доган
Радка Минчева

Адем Кенан отрече негови заплахи да са причина НСО да пази Доган
Радка Минчева

Адем Кенан отрече негови заплахи да са причина НСО да пази Доган
Радка Минчева