6% ръст на разкриваемостта при криминалните престъпления отчита за полугодието ОДМВР-Разград

6% ръст на разкриваемостта при криминалните престъпления отчита за полугодието ОДМВР-Разград
6% ръст на разкриваемостта при криминалните престъпления отчита за полугодието ОДМВР-Разград / ОДМВР-Разград
За първата половина на 2019 г. в ОДМВР Разград са регистрирани общо 550 криминални престъпления спрямо 658 за периода на 2018 г. Това е намаление с 16,52%. Разкриваемостта е 64,55% срещу 58,66% за 2018 г. или ръст с почти 6%. Това съобщи на месечния брифинг пред журналисти заместник директорът на ОДМВР-Разград комисар Константин Костов.
Увеличение с 33,33% се наблюдава по линия „Наркотици“. Регистрираните престъпления за притежание и разпространение на наркотични вещества от началото на годината са 32, като 24 са били за същия период на 2018 г.
В резултат на активна работа на служителите от ОДМВР Разград по разкриване на престъпления и провеждането на ежедневни специализирани полицейски операции от началото на 2019 г. са образувани 191 бързи производства. С най-голям дял са бързите производства, свързани с използването на чужди регистрационни табели за МПС – 73 бързи производства, следвани от 51 за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества.
Установените извършители на регистрирани през периода престъпления са 33. Общо през месеца са разкрити 56 престъпления, а установените извършители са 57 (вкл. регистрирани през предходни периоди).
33 лица са били задържани в поделенията на ОДМВР Разград за срок до 24 часа на основание чл.72, ал.1 от Закона за МВР.
През месец май са проведени 19 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, опазване на обществения ред, осигуряване на безопасността на движението и намаляване на предпоставките за настъпване на тежки ПТП.