1000 участваха в протеста срещу цените на тока за индустрията
1000 участваха в протеста срещу цените на тока за индустрията / netinfo

Протестът на бизнеса срещу повишението на цените на тока за индустрията съвпадна с рождения ден на областния управител на Разград Петър Василев, чийто кабинет бе крайна точка на шествието на 1000 работници и служители от Разградско.

Губернаторът прие представители на протестиращите в обедната си почивка и обеща техните искания да бъдат предадени на по-високо ниво.

В над 30-градусовите жеги протестиращите тръгнаха от площада пред завода на братя Домусчиеви „Биовет“, освен работници в това предприятие имаше и хора от „Антибиотик“, „Амилум“, „Каолин“-Сеново, „Тракция“-Самуил, както и по-малки фирми, върху които ръстът на цените също рефлектира, общо 20 предприятия изпратиха представители. Три патрулки регулираха движението пред шествието с плакати: „Спираме работа днес, за да не затворим
изцяло утре“, „През лятото няма ко-генерация!“, „Да на реформите - не на кражбите в
енергетиката!“, „Иван Иванов - оставка!“. Движението по оживения бул. „Априлско въстание“ се затрудни, но не бе спряно, протестиращите се движеха в едното платно.

1000 участваха в протеста срещу цените на тока за индустрията
netinfo

Водеше ги изпълнителният директор на „Биовет“ Теменуга Газдова, която коментира, че протестът е най-вече срещу бездействието на Комисията на енергийно регулиране, която взе палиативни мерки по отношение добавката „задължение към обществото“, вместо 40 лв. сумата стана 37-8 лв. след първия протест на бизнеса преди месец. Газдова призова да се потърсят резерви в енергийната система и да се вземат мерки за преструктуриране, а не негативите да се прехвърлят върху бизнеса, по думите й това ще рефлектира върху благосъстоянието на хората, тъй като предприемачите няма да имат възможност да увеличават заплати или пък ще трябва да повишат цени на продукцията си, а тези, които работят за износ – ще станат неконкурентноспособни.

По пътя към Областна администрация към шествието се присъединиха представители на КТ“Подкрепа“, както и на един от големите арендатори в региона Васил Петров.

След като Газдова съобщи на протестиращите, че областният управител ще предаде исканията ми на по-високо ниво, хората тръгнаха обратно към работните си места, протестът продължи близо час и половина.

Освен в шествието в Разград представители на региона имаше и на протеста в столицата, рано сутринта към София са потеглили 4 автобуса – съобщи Газдова.

Още снимки ето тук.