Жилищен блок за социално слаби ще строят в Смолян
Жилищен блок за социално слаби ще строят в Смолян / Дарик архив

Предстои изграждането на специална жилищна сграда за социално слаби хора в Смолян, съобщи кметът на общината Николай Мелемов. Блокът, който се планира да се направи, включва 35 жилища, като те са предвидени за самотни хора, семейства и инвалиди, за които ще има поставени и специални рампи, уточни зам.-кметът Марияна Цекова. Към комплекса ще има и прилежаща инфраструктура, която включва и детска площадка.

Блокът ще бъде реализиран по оперативна програма, по която община Смолян предвижда да усвои общо 21 млн. лв., като освен сградата са социално слаби хора, се предвижда средствата да бъдат вложени още за ремонт и рехабилитация на улици, надлези, спортна зала до Природо-математическата гимназия, ремонт на ученически дворове и детска градина.

„Ремонти на улици и пътища в селата ще се правят от собствени приходи в бюджета, защото общината няма право да кандидатства с проекти по Програмата за развитие на селските райони. По Националната програма за енергийна ефективност предстои да се обявят за саниране около 45 жилищни сгради. Основен инвестиционен проект на община Смолян през 2017 г. е интегрираният план за градско развитие на стойност 21,6 млн. лв.“, коментира още Мелемов.

Според него, в интегрирания проект е включена реконструкция на 4 градски улици – „Спортна“, „Беклийца“, „Евридика“ и „Зорница“, четири надлеза в Смолян – до театъра, болницата, до общината и зад нея. Предстои рехабилитация също на пешеходни алеи от улица „Снежанка“ до „Добруджа“ и от улица „П. Р. Славейков“ до храма „Св. Висарион Смоленски“. Нова детска площадка ще бъде изградена до автогарата в областния град. Планирано е обновяване на ВиК, отоплителната и вентилационната система на Седмо училище „Отец Паисий“, на дворното пространство и спортните площадки пред Езиковата гимназия и основно училище „Иван Вазов“. В Математическата гимназия ще се изгради нова многофункционална спортна зала.

Ще се обновят знакови сгради за Смолян – Планетариумът, Библиотеката и Галерията“, добави градоначалникът.

Вече са стартирани процедурите, като за някои обекти се очаква още на пролет да започне същинската работа.