Завишение на прах, въглероден двуокис и неметанови въглеводороди от пожара в сметището
Завишение на прах, въглероден двуокис и неметанови въглеводороди от пожара в сметището / снимка Виктор Кадири
Слабо завишение на неметановите въглеводороди е отчела мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околната среда край село Оризаре, което е на 2 км от горящото вече 17 – и час общинско сметище на Пловдив край Цалапица. Съдържанието на тези съединения, за които няма фиксирана норма, е отчетено в сравнение с предишните дни, уточни говорителят на РИОСВ Румяна Андреевска. Стационарната лаборатория на екоинспекцията в центъра на Пловдив пък е засякла повишаване на фините прахови частици във въздуха, но останалите замърсители са в нормите и няма обгазяване. Измерванията на Гражданска защита за вредни концентрации, направени на 150 метра от горящото депо, са показали завишение на въглеродния двуокис във въздуха, но то е под пределно допустимите стойности, каза областният директор на ГЗ Атанас Атанасов.

Никой обаче не мери съдържанието на диоксини, каквито се отделят при горенето на найлоновите торби в депото, защото в страната няма такава техника.

Главният еколог на община Пловдив Христо Минков, който е на място, призова жителите на Цалапица, Оризаре и Кадиево, които са в непосредствена близост до депото, да не излизат навън заради високата запрашеност на въздуха. В района на сметището видимостта е не повече от метър, макар пламъците да не са високи. Острата задушлива миризма на пушек се усеща и в Пловдив, но според еколозите няма пряка опасност за здравето на жителите на града и на тези от близките села.

Три противопожарни автомобила – един от службата в Стамболийски и два от Пловдив, гасят пламъците, които не са високи, но от дълбочинното горене се образуват облаци гъст дим, който е затиснал района. През нощта вятърът е носел пушека към Стамболийски, а в момента духа в посока Пловдив. Непрекъснатата смяна на посоката на вятъра затруднява гасенето, каза управителят на депото Петър Тодоров. Според началника на противопожарната служба в Стамболийски, главен инспектор Петко Смиленов, има опасност огънят да се разрастне, ако скоростта на въздушните маси се усили. В момента е ограничен на около 15 декара в центъра на депото и няма пряка опасност за обгазяване на околните села и на Пловдив.

Управителят на сметището Петър Тодоров обаче заяви, че гори немалка площ от 7-8 декара. По преценка на засегнатият участък е около 15 декара и е в центъра на депото. Неговият управител е категоричен, че пожарът е умишлен и свърза запалването с искането за приемане на нови количества софийски бали. Предишният голям пожар в Цалапица бе на 10 април миналата година, когато се депонираха 200 000 тона столичен отпадък. Около 12 часа 30-ината чакащи камиони на пловдивската фирма “Чистота” и на комуналните служби на по-малките общини успяха да разтоварят боклука на сметището, след като участък от него бе полят обилно с вода и насипан с пясък.