Затвориха Центъра за работа с деца в Хисар
Затвориха Центъра за работа с деца в Хисар / Снимка: Даниела Ковачева
Около 250 деца, които посещаваха Центъра за работа с деца в курортния град, остават без извънкласни форми на обучение. Причината е временното замразяване на 19 години функциониращото помощно звено. Финансирането, което се осигурява от общината, и което миналата година възлизаше на 61000 лева, ще бъде разпределено между училищата.

В центъра са обособени 22 групи по интереси и детски парламент, които ежегодно провеждат в Хисар национални състезания „Аз знам”, и носят многобройни отличия, купи и медали от национални конкурси, каза директорът Стоянка Календерска. Девет преподаватели са съкратени още преди месеци от заместничката й, докато титулярката е била в болнични.

Мотивът на общинските съветници за затварянето на центъра е недостигът в делегираните бюджети на общинските училища. Общинският съвет не прие представената от директорката стратегия за развитие, според която след преструктуриране необходимите средства за издръжка на извънкласните форми могат да бъдат свити до 22000 лева.

Родители и преподаватели очакват намесата на началника на Регионалния инспекторат Александър Буздрев, тъй като според закона предложенията за закриване на образователни звена могат да се правят не по- късно от 31 март. Друг парадокс е, че Центърът е затворен, а неговият директор е на работа. Календерска не може да бъде уволнена, нито съкратена, би следвало да й бъде предложена друга работа.