/ МВР, пресцентър
Пловдивската полиция въвежда мерки за сигурност по време на честванията на Деня на независимостта на България - 22 септември, и свързаните с него почивни дни.

Засилено полицейско присъствие ще има на местата за провеждане на чествания и тържества, като и на други публични прояви, свързани с празника в Пловдив и областта. За обезпечаване на сигурността и обществения ред и своевременна реакция при необходимост са обсъдени съвместни мерки с представители на местната власт, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, частните охранителни фирми, големите търговски центрове и увеселителни заведения.

Традиционно, по време на празничните дни има значително увеличение на интензивността на движението както в населените места, така и по пътищата от републиканската пътна мрежа. Затова максимален брой екипи на МВР ще регулират движението по пътищата, по които се очаква най-голямо натоварване - входно-изходните артерии на Пловдив, уличната мрежа около големите търговски центрове, увеселителни заведения и други места с масово посещение.

Осигурени са и необходимите дежурни полицейски сили за своевременното въвеждане на временна организация на движението при влошена метеорологична обстановка. От МВР припомнят, че домовите кражби зачестяват по време на празниците и напомнят на гражданите, които ще отсъстват от домовете си да не обявяват намерението си в социалните мрежи или пред много хора.

Обикновено извършителите на джебчийски кражби използват оживлението около пазарите и православните храмове и посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти, външни джобове на връхни дрехи и портфейли, носени в задния джоб на панталоните, предупреждават още от полицията.

От там призовават още гражданите при забелязване на съмнителни лица или предмети своевременно да сигнализират на органите на МВР.