/ netinfo
Арестуваният по искане на испанските власти Пламен Темелков изгуби правомощията си като кмет на септемврийското село Семчиново. Решението за това е взето с пълно единодушие на проведеното снощи заседание на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Септември, свикано по указания на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Комисията разглежда казуса за трети път, като предишните два пъти - на 7 и 24 септември, отказа да отнеме правомощията на Темелков, макар че той повече от месец не се е явявал на работа и е в невъзможност да изпълнява задълженията си. И в двата случая мотив бяха отпуски - платени и неплатени, разрешени от Община Септември.

Арестуван за сводничество селски кмет остава на поста, пуснали го в неплатен

Жители на Семчиново обжалват решенията пред Административния съд в Пазарджик, но жалбата им е оставена без разглеждане и делото е прекратено поради липса на правен интерес.
Жалбата им до ЦИК обаче дава резултат. Според спуснатите оттам указания правомощията на кмета трябва да бъдат прекратени, тъй като той от 29 юни 2017 г. -повече от три месеца - не изпълнява функциите си и до настоящия момент е с постоянна мярка "задържане под стража".

Експулсираха кмет и още 7, обвинени за трафик на хора в Испания

Пламен Темелков е един от деветимата мъже, задържани в края на юни и по-късно екстрадирани по силата на европейска заповед за арест, издадена от властите в град Марбея, Испания.

Кметът е обвинен в организиране на престъпна група за трафик на хора за проституция и кражби, в която разследващите смятат, че са замесени над 60 души от различни държави. Процесът срещу тях ще се води от испанското правосъдие.