14 февруари е!
14 февруари е! / netinfo
За 14-ти път днес, в Деня на влюбените, двойки ще празнуват заедно Пещерската златна сватба. Традицията е уникална за града. Организират я общината и читалище „Развитие“. Всяка година на тази дата събират двойки, отбелязващи 50-годишнина от сключването на гражданския си брак.
Тази година 28 семейства имат такъв повод за празник. Поне 20 от тях ще се включат в специалното тържество, съобщи председателят на читалището Стоян Йовчев. Те ще бъдат посрещнати точно като младоженци в местен ресторант – с Менделсон, бял килим, посипан с цветни листенца, арки с цветя и зеленина.

За пръв път ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие – досега този ритуал не е бил част от програмата. Кулминацията в нея е разрязването на сватбената торта. Всяка от дамите ще получи роза, за всяка от двойките е подготвен специален подарък и персонален поздравителен адрес от кмета Николай Зайчев.

Специално за празнуващите е поканен техният кумир – естрадният певец Христо Кидиков.

Пещерската златна сватба е неизменна част от културния календар на града по идея на Николай Зайчев. Той въвежда традицията, когато е зам.-кмет в екипа на Георги Петърнейчев. Отначало хората приемат новия празник с резерви, но днес вече всички двойки, чиято семейна връзка е устояла 50 години, с вълнение очакват представител на организаторите да дойде в дома им, за да ги покани лично.