Дарик архив
Дарик архив / снимка: Дарик радио Пловдив
Министърът на културата Боил Банов се очаква официално да открие литературния фестивал „Пловдив чете“ с приветствено слово от 19:30 часа на Античния театър. На специалната церемония ще бъдат връчени престижните награди „Орфеев венец“ – за най-изявен поет за 2016 г., и „Златна четка“ – за най-добро художествено оформление на книга. Присъстващите ще чуят и едни от най-известните хитове на Орлин Горанов и Тони Димитрова.

40 издателства вече изложиха своите най-нови заглавия в 14 шатри на площад “Централен“. Книжният форум започна още вчера. Организаторите напомнят, че той е част от духовната кръвоносна система на града под тепетата и е любимо преживяване не само за пловдивчани, а и за хора от цяла България. Публиката ще може да се наслади на срещи с писатели, пърформанси, блиц-интервюта и различни литературни четения.

Георги Господинов, световноизвестният мим Герасим Дишлиев, гръцкия писател Макис Цитас, Милен Русков, сръбският поет Радомир Андрич са малка част от творците, до които ще могат да се докоснат посетителите в дните на литературния форум. Те ще имат възможност да се срещнат с творчеството на утвърдени творци като Емил Андреев, Здравка Евтимова, Михаил Вешим, Оля Стоянова, Петър Чухов.

За поредна година партньори на „Пловдив чете“ са Министерство на културата, Община Пловдив и Асоциация българска книга, а домакин, разбира се, е ИК „Жанет 45“.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на общината за 2017 г.