вода
вода / netinfo
В Първомайско проблем с водата няма!
Наличието на уран в питейната вода на Велинград и околните селища е два пъти над допустимите норми, съобщиха от регионалната Здравна инспекция. Водоснабдяването в курортния град е спряно и вода се подава от алтернативен източник. На хората от околните села се препоръчва да не пият вода, а да я ползват само за битови нужди.

Румен Атанасов, началник на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ Пазарджик заяви, че засегнатите зони са части от кварталите "Чепино" и "Лъджене", село Грашево и махала "Мечо корито", както и селата Света Петка, Юндола и Пашово.

Водоизточниците, за които са получени отклонения, са изключени. Жителите на Велинград могат да бъдат спокойни, тъй като питейната вода за града е осигурена от пречиствателната станция, която основно захранва над две трети от града, сега тя ще подава вода за целия град. За другите населени места ще търсим алтернатива“, каза още  Атанасов. По-рано директорът на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик Фани Петрова е подала информацията и в Министерството на здравеопазването.

Междувременно стана ясно, че питейната вода в Първомай и Караджалово не крие риск за здравето на населението. Предприети са превантивни мерки и се очакват окончателните резултати от взетите проби за  урана във водата. Това бе съобщено след срещата в Областната управа в Пловдив, на която присъстваха представители на всички институции, ангажирани с проблема.  

Доц. Цвета Иванова от Регионалната здравна инспекция уточни, че предварителните резултати на взетите проби от питейната вода не показват наднормено съдържание на естествен уран. Окончателните резултати обаче, ще са готови до месец. Тя бе категорична, че няма укриване на информация и данни от проверките, които са направени още в края на миналата година и през февруари и март тази година. 

От своя страна директорът на ВиК-Пловдив Спартак Николов допълни, че до хората в Първомай не е достигала вода с уран. „Трябва да се прави разлика между водата във водоизточника и водата в чешмите“, коментира Николов. Той обясни, че до 2015 година допустимите норми на уран са били - 0.06 мг/л, но ЕС ги е променил и сега те са намалени на 0.03 мг/л.