Вина от търговската мрежа за първи път на националните дегустации в панаира
Вина от търговската мрежа за първи път на националните дегустации в панаира / netinfo

За първи път бели, розови и червени вина от търговската мрежа ще участват в националните дегустации, които стартираха от днес във Виенския салон на Международен панаир Пловдив. Това съобщи председателят на Националната лозаро-винарска камара доц. Пламен Моллов. Пробите от магазините, предимно големи търговски вериги, са взети в периода от 2 до 13 февруари, като избите са посочили по три търговски обекта, в които има тяхна продукция. Винарите обачене са били уведомявани кога и откъде ще бъдат купени вината, които ще се дегустират, обясни главният секретар на камарата лилия Стоилова. Вината от магазина ще се състезават наравно с пробите, взети от избите на производителите, но ще участват в отделна класация, която ще покаже реалното ниво на напитките, които се продават у нас.

 

В националните дегустации вземат участие 48 винарски фирми, които се представят с 834 конкурсни проби. Вината са общо 732, а останалите 102 проби са ракии и винено бренди.

За първи път в конкурсните комисии ще участват двама чуждестранни енолози от Италия и Нова Зеландия, както и български търговци на вина. 

Напитките, които се борят за “Златен ритон” и медали от дегустациите, ще бъдат оценявани по 100-бална система. Ритон ще вземе само вино, което е събрало над 85 точки и е класирано най-високо в съответната категория.

 

/Чуйте какво каза още Пламен Моллов от прикачения звуков файл/