ВиК проверява за злоупотреби с питейна вода в Бачково
ВиК проверява за злоупотреби с питейна вода в Бачково / netinfo
Девет села в Пловдивско са с режим на водата, заради повреди, съобщиха от „ВиК” Пловдив. Това са Бачково, Свежен, Розино, Тополово, Искра, Кръстевич, Червен, Столетово и Кърнаре. В Бачково и Тополово режимът е заради аварии, вследствие на наводненията миналия месец, съобщи зам.-кметът кметът на Асеновград Мюмюн Алиджик.

От „ВиК” Пловдив обаче са уверили, че повредите ще бъдат отстраненени най-късно до утре. Собственици на вили и семейни хотели в Бачково сигнализираха, че нямат питейна вода, тъй като се полива земеделска продукция с нея. В момента контролни екипи на водоснабдителното дружество извършва проверки в селото, съобщи кметът Мария Стойкова. Според нея вода в района има в излишък, проблемът е, че не минава през водомерите и не се отчита. До момента при проверките са открити 12 нарушители, научи Дарик. Съставени са им констативни протоколи. Предстои да бъдат наложени глоби, които ще са равни на стойността на консумираната вода за три месеца назад.

Според кмета на Съединение Евгений Маринчешки проблем с водата е имало по време на жегите миналата седмица в Найден Герово и тогава там е имало режим. Сигнали за поливане на земеделски площи с питейна вода в община Първомай има в село Искра, съобщи кметът на общината Атанас Папазов, той обаче не можа да каже колко са нарушителите и обеща да провери, но допълни, че в общината няма режим на водата. До този момент глобени за поливане с питейна вода няма, глоби според кметовете може да налага само „ВиК”.