Вече месец стачкуват работещите в ученическото общежитие в Смолян
Вече месец стачкуват работещите в ученическото общежитие в Смолян / снимка: Адриан Кулев

Вече месец продължават стачните действия на част от колектива на ученическо общежитие „Васил Димитров” в Смолян. Реалните стачни действия стартираха на 3 ноември, като исканията им са няколко.

Те настояват да им бъдат изплатени средствата за служебно облекло, които се дължат за няколко години, както искат и оставката на директора общежитието Живко Билянов. На този етап не е изпълнено нито едно от исканията, а протестиращите са категорични, че те ще продължат с протеста си, до удовлетворяване на исканията им.

От своя страна РИО на МОН е извършил две проверки относно казуса с ученическото общежитие. „И двете проверки са приключили с констативни протоколи, изискани са писмени обяснения, някои от тях са при нас, други ги чакаме”, съобщи директорът на РИО на МОН в Смолян Иван Муцевски.

Според него, има констатирани множество нарушения, но има процедура по закона, която трябва да се спази. Муцевски изрази и безпокойство, относно учениците в общежитието. „Разпоредил съм на директорите на училища, които има възпитаници в това общежитие, да бъде посещавано от техни учители и да наблюдават децата и да им са в помощ”, добави шефът на инспектората.

„Стачката започна със социални искания, а всъщност се стигна до искане на моята оставка, преследват лични интереси, тъй като след подбор те са нарочени за съкращения”, коментира директорът на ученическо общежитие „Васил Димитров” в Смолян Живко Билянов. Според него, желанието на стачкуващите е те да запазят работните си места, а да бъдат съкратени учители и възпитатели, които доста по-добри показатели от техните.

„Имаме съмнения, че стачкуващите подстрекават ученици да извършват действия в ущърб на общежитието, Случват се аварии, прекъсват се кабели на видеонаблюдението, зацапват се камери, децата не издържат на тази обстановка”, коментира още Билянов. Той бе категоричен, че и когато стачкуващите се обадят по телефона, институциите веднага се отзовават, а когато те сезираме някои от тях, или въобще нямало реакция или те са били тромави и неадекватни.

Билянов призовава всички, децата да бъдат във фокуса, де не се заиграва с тях, а да се създава добра среда за тяхното пребиваване и за опазване на здравето и живота им. „Защо им се позволява на стачкуващите да стоят под занималните на общежитието и да скандират”, попита още Билянов.

„Никой не подстрекаваме и сме изненадани, че за всичко случващо се в общежитието, като аварии, липса на топла вода и др. сме виновни ние. По никакъв начин не пречим и на учебния процес”, категорични бяха стачкуващите.