/ iStock/Getty Images
В Карлово вече може да се дарява кръв за извличане на реконвалесцентна плазма, съобщи кметът Емил Кабаиванов след заседание на Временната комисия за координация и подпомагане на дейността на МБАЛ "Д-р Киро Попов" и Медицински център 1, цитиран от БТА.

Всеки четвъртък, от 9.30 до 13.30 ч., в Медицинския център в града, в хемотрансфузионния кабинет, всеки излекуван от COVID-19 може да дари кръв за извличане на плазма, каза управителят на центъра д-р Атанас Юнаков. Изискването е доброволецът да представи положителен PCR тест. Кръвната плазма ще се извлича в пловдивския Районен център по трансфузионна хематология.

Управителят на МБАЛ "Д-р Киро Попов" - д-р Христо Пелев, благодари на общината и спомоществователите, отзовали се на призива и направили дарения на необходима техника и консумативи за COVID отделението. Специална благодарност той отправи към медицинските сестри - пенсионери, които са се включили в работата на отделението.

До края на седмицата, благодарение на дарителската кампания, болницата в Карлово ще има девет мобилни кислородни концентратора за кислородотерапия, каза Емил Кабаиванов. Той допълни, че за нуждите на болницата ще бъдат дарени още една пералня и една сушилня, защитни облекла от висок клас, предпазни средства, 240 комплекта чаршафи и олекотени завивки.
БТА