В два поредни дни съдът заседава по ислямското дело
В два поредни дни съдът заседава по ислямското дело / netinfo
Две заседания в два поредни дни предстоят в Окръжния съд в Пазарджик по делото срещу 14 души, обвинени в проповядване на расова омраза, забранена ислямска литература и призиви за война в джамия социалните мрежи. Днес и утре магистратите ще продължат работата си по казуса от 9,30 часа.
Предстоят разпити на свидетели, един от които – Ахмед Асан е призован повторно. За него има данни, че е напуснал страната, затова и не се е явил в предишното заседание на 26 септември.

Тогава от втори опит мина тройната компютърно-техническа експертиза, изготвена от вещите лица Евелина Лазарова, Георги Джумаков и Веселина Вукова, служители на Националния институт по криминалистика и криминология към МВР. Първият вариант бе върнат, след като се оказа, че не отговаря достатъчно обстойно на всички поставени въпроси. След отстраняване на непълнотите заключенията, отнасящи се за съдържанието на профилите във фейсбук на част от подсъдимите, са приети, за което са заплатени 4 758 лева плюс пътни и дневни разноски за двете явявания на експертите.

Интересен момент беше разпитът на свидетели, част от които са били поемни лица при грандиозната акция от 25 ноември 2015 година в домове и молитвени сгради в Пазарджик, Пловдив и Асеновград, след която бяха уличени и задържани повечето обвиняеми. Поемните лица разказаха пред съда, че към онзи момент са били курсанти в Академията на МВР. По нареждане на началниците си били качени на организиран автобус, за да присъстват на претърсванията и да свидетелстват.

Следващия месец са насрочени още три заседания от процеса. Те ще бъдат на 21, 22 и 23 ноември, и в трите дни – от 9,30 часа.