/ Дарик архив
Над 25 млн. къса безакцизни цигари и над 1.5 тона тютюн бяха унищожени под контрола на Агенция „Митници“ при процедури организирани от три териториални митнически управления - Бургас, Пловдив и Югозападна.

Разбиха канал за контрабанден внос на цигари от Гърция (СНИМКИ)

При една от последните процедури на 29 ноември под контрола на митниците Бургас и Пловдив бяха изгорени 7 111 780  къса цигари и над 1 тон тютюн
за пушене и тютюн за наргиле в пещите на циментовия завод „Холсим България" АД в с. Бели извор, Врачанско.

5 907 580 къса цигари и 1020 кг тютюн за пушене и ароматизиран тютюн  за наргиле бяха унищожени под контрола на Митница Бургас. Цигарите и тютюнът са от различни марки и са без български акцизен бандерол.

Митничари задържаха над 6 700 кутии с контрабандни цигари

Тютюневите изделия са открити на МП Капитан Андреево при щателни митнически проверки по метода „анализ на риска“ на превозни средства и пътници и са задържани за опит да бъдат пренесени акцизни стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.

Друга част от унищожените цигари са задържани с разписки от преминаващи пътници, тъй като акцизната стока е била над нормата за безмитен внос от две кутии. Под контрола на Митница Пловдив са изгорени други 1 204 200 къса цигари без български акцизен бандерол, задържани при щателни митнически проверки на МП Капитан Андреево, съхранявани в склад на митницата.

При отделна процедура под контрола на Митница Бургас са унищожени 130 180 къса цигари, задържани на МП Лесово. При други пет процедури през годината са унищожени 18 060 000 къса цигари и близо половин тон нарязан тютюн за пушене, по различни досъдебни производства от предходни години.

Нелегалните тютюневи изделия са задържани при съвместни проверки на митнически служители от Митница Югозападна и гранични полицаи на ГКПП Илинден.