Уникален музей на бесите гласят над Велинград
Уникален музей на бесите гласят над Велинград / Дарик архив

Уникален за страната музей на бесите подготвят наши археолози. Идеята им е в една от разкритите до момента древни сгради в местността Свети Илия над езерото Клептуза във Велинград да бъде подредена единствена по рода си експозиция, която заедно с архитектурния комплекс да разказва за историята и културата на древните тракийски племена.

От този месец започват и археологическите проучвания на обекта под ръководството на доц. Диана Гергова от Националния археологически институт с музей при БАН, а неин заместник ще бъде археологът от Историческия музей във Велинград Асен Салкин, съобщават от културното ведомство. В експедицията ще участват доброволци и студенти от висши училища в Полша.

Самото светилище на бесите, открито при досегашните проучвания, е уникално за страната. Учените са открили находки, разказващи за неизвестни до момента обреди на това племе.

Преди 2 години разкопките започват от малък дървен параклис и свещи на върха на могилата. Разкрита е още правоъгълна сграда за ритуали с монументални стени от камъни и глина с ширина до 2,2 метра. В западната й част, за която се предполага, че е служила за събиране на дарове, са намерени интересни съдове с отвори. Вероятно те са свързани с древен обичай при бесите, които карали грешниците да пренасят вода в сито.

В южната част на постройката са открити руини от каменна кула-храм, висока 3 метра и 15 метра в диаметър, а във вътрешността й – 30 големи съда, вероятно за вино, парчета от натрошена ритуална керамика и монета, датирана от II век преди Новата ера. Сред намерените вещи е култова керамика с богата украса, интересни изображения и символи, за които се смята, че са от V-IV век преди Христа.

От започващия нов археологически сезон се очаква да направи нови разкрития за културата на бесите, която все още е слабо изследвана. Смята се, че светилищата на Свети Илия и на връх Острец, също край Велинград, са сред най-представителните нейни образци.