УМБАЛ „Свети Георги” отрича да има нарушения при доставката на лекарства за хемофилици
УМБАЛ „Свети Георги” отрича да има нарушения при доставката на лекарства за хемофилици / netinfo

Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив окачествява като неверни и тенденциозни публикациите, че е ограничен спешния достъп до  животоспасяващите кръвосъсирващи медикаменти “Фактор 8” и “Фактор 9”. Хипотезите са изградени върху предположенията– какво би станало, ако при тежка катастрофа има пострадали- хемофилици, се казва в официална декларация на ръководството.

 

Твърденията, че пациентите с изписани рецепти трябва да пропътуват сами 3 км. до аптеката на Университетската болница, защото само там могат да се вземат флакони са категорично неверни. Със заповед на изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги” – д-р Илия Баташки – пациентите до 18-годишна възраст се приемат и лекуват в

 

Клиниката по детски и генетични заболявания, а пациентите над тази възраст– в Клиниката по Хематология. За да няма опити за злоупотреба при изписването на „Фактор 8” и „Фактор 9”, изпълнителният директор на болницата д-р Илия Баташки е издал заповед и кой има право да издава такива рецепти. За пациентите на възраст до 18 години това са 4 специалисти по детски болести и клинична хематология, а за пациентите над 18-годишна възраст– 7 специалисти по клинична хематология и вътрешни болести, уточняват още от университетска клиника.