Учредено е дъщерно дружество на девинската болница, но лекарите няма къде да работят
Учредено е дъщерно дружество на девинската болница, но лекарите няма къде да работят / Sofia Photo Agency

Учредено е дъщерно дружество на девинската болница и то вече си има директор, съобщи здравният министър Десислава Атанасова. Лекарите обаче няма къде да работят, понеже кметът на общината без основание прехвърлил собствеността на една от сградите.

Без да се допита до Общинския съвет кметът на община Девин е прехвърлил една от сградите на болницата от публично-държавна собственост в частна-общинска, потвърди и здравният министър Десислава Атанасова.

Стана ясно и че председателят на общинския съвет в Девин вече е внесъл сигнал в прокуратурата, тъй като за прехвърлянето на сградата няма решение на общинския съвет. Атанасова допълни още, че вече в продължение на няколко месеца Министерството очаква кметът на община Девин да предостави всички документи за собствеността на сградата.

Министърът опроверга информацията, че 14 души са починали на път за лечебни заведения след фалита на девинската болница.

Официалната справка за цялата 2012 година посочвала за един такъв случай по път за смолянската болница.

Министърът засегна и друга тема, която се отнася до списъка с редките болести, лечението за които Касата ще заплаща тази година. Той се увеличава с 8 заболявания. Сред тях са заболявания от групата на анемиите, болестта на Помпе, Булозната епидермолиза, Синдромът на Арнолд-Киаре, Фамилна амилоидна полиневропатия, Псориазис, както и улцерозния колит.

За заплащането на тези лекарства Здравната каса ще трябва да отделя по 5 милиона лева годишно. Финансите, обаче, били предвидени в бюджета на институцията, успокояват от здравното министерство.