Турският посланик откри новата сграда на Районното мюфтийство в Смолян
Турският посланик откри новата сграда на Районното мюфтийство в Смолян / снимки: Адриан Кулев

Турският посланик Сюлейман Гьокче, главният мюфтия Мустафа Хаджи, кметът на Смолян Николай Мелемов, заместник-областният управител Адриян Петров, районният мюфтия Неджми Дъбов откриха новата сграда на Районното мюфтийство в Смолян.

Тя е на стойност 480 хил. лв. и е построена със средства от дарения. Мюфтийството е 4-етажно със 700 кв. м. разгъната площ. Включва ресторант, административни офиси, конферентна и заседателна зала, библиотека, архив и жилищни помещения. Зданието е построено за 3 години, а кампанията за набиране на средства е подпомогната и от Главно мюфтийство.

Доброто съжителство между всички хора за Родопите не е нещо ново. Хората тук не правят разлика между религия, етнос, между това кой каква позиция има в обществото”, посочи в словото си главният мюфтия Мустафа Хаджи. Според него този опит на хората от Родопите трябва да бъде предаден на обществото и на света.

Турският посланик откри новата сграда на Районното мюфтийство в Смолян
netinfo
Районният мюфтия Неджми Дъбов пожела сградата да изпълни мисията „Да съхрани и развива ислямската идентичност, да носи благо и опора за цялото общество”.

Посланик Гьокче подчерта, че сградата е носител на общо историческо наследство и култура.  "България за нас е много специална държава, целият народ на България са най-близки приятели и братя на турския народ  и оттук нататък ще бъде така", заяви дипломатът. Според него туристическият район на Смолян се посещава всяка година от много туристи от Турция.

Турският посланик откри новата сграда на Районното мюфтийство в Смолян
netinfo
След официалното откриване бе дадена тържествена вечеря ифтар за няколко стотин гости. До края на свещения месец Рамазан в джамиите в региона ще се организират ифттари за стотици молещи се.