/ Дарик архив
Спешни мерки срещу разпространението на туберкулоза разпоредиха в Стрелча. Повод за това стана първично огнище на болестта, открито в местен животновъден обект, съобщават от общината в града. 

Извънредно заседание на Общинската епизоотична комисия е свикано в петък. Решено е да се въведе контрол, за да се избегне заразяване на други животни. Ограниченията в заповедта на комисията важат и за добитък, и за домашни любимци в цялата територия на общината.

Забранено е да се извеждат четириноги без ушни марки и чипове, както и такива, на които не са  направени задължителните имунизации. Стопаните се задължават да декларират пред районния ветеринарен лекар  вида, пола и броя на притежаваните от тях животни и да ги предоставят за идентификация, имунизация и диагностички изследвания, включително туберкулоза. 

В помещенията за отглеждане, местата за водопой, складиране на фураж и тор, както и около тях трябва да бъде направена дезинфекция.

Забранява се провеждането на пазари и изложби на домашни любимци, селскостопански животни и техните продукти на територията на Стрелчанска община.

Няма забрана за ползване на млякото,  но експертите препоръчват то да се консумира само след термична обработка.

На пастирите и собствениците на селскостопански животни и домашни любимци  е разпоредено да направят лабораторни изследвания, включително на лицата, които са в пряк контакт с животни.