Тотев гони хора с увреждания от националния им център в Пловдив
Тотев гони хора с увреждания от националния им център в Пловдив / dariknews

Хората с увреждания от Национална асоциация на сляпо-глухите в България , чиито седалище е в Пловдив, са получили официално предупреждение да напуснат центъра си на улица „Весела” до края на месец август. Въпреки че още на  24.06.2013 г., с официални писмо до кмета  Иван Тотев, те са завили желанието си договорът  за ползване на сградата под наем да бъде продължен безсрочно, няколко седмици по-късно (на 19 юли ) получават отговор от зам.кмета по общинска собственост инж. Димитър Кацарски ,  който ги предупреждава ултимативно да напуснат сградата до 01 септември. В мотивите си общинската управа е записала  с цел „оптимизиране управлението на общинските имоти”. Обяснението е, че имотът е включен в „програмата за техническа помощ за следвщия програмен период (зона за развитие)”.

Имотът  е предоставено под наем от Община Пловдив за срок от 10 години, който изтича на  31.08.2013 г. От асоциацията твърдят, че за този период  редовно са плащали  наема, както и разходите за вода и ток. През изминалите години със собствени усилия и с помощта на дарители хората с увреждания са подобрявали и поддържали получената в окаяно състояние сграда. В писмо до медиите те молят за помощ и отбелязват, че местонахождението на сградата е в центъра на града, на достъпно място и лесно за придвижване на идващите от цялата страна сляпо-глухи, както и за нуждаещите се от Пловдив.

Помещението, което се намира на ул. Весела №30, Източно крило на Детски ясли №17, освен от Национална асоциация на сляпо-глухите в България, се ползва и от  Националния център за рехабилитация на сляпо-глухи „Хелън Келър” към НАСГБ и Клуба на инвалида за социални контакти – район Централен.

Към момента в НАСГБ членуват 620 души, от които 50 с тотална сляпо-глихота, а останалите са с тежки зрителни и слухови увреждания. Всички те ежегодно посещават  центъра „Хелън Келър”, където получават  необходимите им рехабилитационни и социални услуги за  интеграцията им в обществото, както и нужните им помощно-технически средства.

Национална асоциация на сляпо-глухите в България (НАСГБ) е единствената национално представителна организация на хора с увреждания, със седалище в гр. Пловдив. Вече 16 години тя осъществява активна социална, рехабилитационна, организационна, културно-масова, спортна и международна дейности сред най-онеправданата група от хора с увреждания.

Желанието на хората с увреждания е на последната общинска сесия на 01 август 2013 г. да бъде внесено предложение за решение на Общински съвет за продължаване на договора за ползване на сградата под наем безсрочно. Те са изпратили официални писма до председателя на общински съвет арх. Илко Николов, зам.кмета по социалната политика Георги Титюков и кмета на район Централен Райна Петрова. Притеснението им е, че  съветниците излизат в лятна ваканция точно до началото на септември – срокът, в който им е поставен ултиматумът да освободят сградата и има голяма вероятност да останат на улицата.