Съветниците объркани за ефекта от отложеното решение на затварянето на училище
Съветниците объркани за ефекта от отложеното решение на затварянето на училище / netinfo
Решението за закриването или съхраняването на ОУ Христо Смирненски не е обвързано със срока 31 март, в който общините трябва да представят на министъра на образованието предложения за затваряне на учебни заведения. Това заяви пред Дарик председателят на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев, след като съветниците отхвърлиха предложението на председателя на комисията по образование Тодор Христев /Атака/ закриването на училището зад Четвъртък пазара да бъде гласувано извънредно на днешната сесия.

Според Кюмюрджиев, срокът до края на месеца касае само затварянето на заведения с маломерни паралелки, а случаят с ОУ”Христо Смирненски” е обвързан и с решаването на сградния проблем на Френската и на Художествената гимназии, които обитават един корпус и това пречи на учебния процес и в двете училища.

Тодор Христев обаче смята, че днешният отказ на съветниците да се произнесат по закриването на основното училище, в което учат предимно деца от социалните домове, означава, че то остава поне още 1 година. Припомням, че ВМРО и Атака гласуваха за извънредно разглеждане на предложението за затваряне, но коалиционните им партньори от ГЕРБ се въздържаха и така отложиха гледането му.

ГЕРБ не е нито “за”, нито “против” закриването на ОУ”Христо Смирненски”, при обсъждането в комисиите може да се роди по-рационално решение за комплексно решаване на проблема и на трите училища, каза Кюмюрджиев в качеството си на областен лидер на партията с най-голямо представителство в Общинския съвет.

още по темата чуйте от аудио репортажа