Дани Каназирева
Дани Каназирева / netinfo
Предложения за подобряване на градската инфраструктура внася до кмета Иван Тотев председателят на групата общински съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева във връзка с предстоящото обсъждане и  приемане на бюджета за 2018 г.

Финансирането на тези проекти е важно както за визията на града, така и за всеки отделен район. Те са свързани с ремонти на улици, тротоари, детски площадки и подлези, с изграждане на паркоместа и въвеждане на видеонаблюдение като една от мерките за сигурността на гражданите.

Един от  значимите обекти, чието изпълнение не бива да се отлага, е бул. „Марица – север“. Съветниците от „Съюз за Пловдив“ предлагат за проектиране на разширение и реконструкция на булеварда  в бюджета да бъдат планирани  120 000 лева без ДДС. Към момента за бул. „Марица- север“ няма  проект, нито са предприети действия за изготвянето му.

„Разширението на този булевард е от изключително значение, защото ще улесни трафика в северната част на града. Реконструкцията ще позволи  да се оформят паркоместа, а крайбрежната алея да  се озелени и на нея да се  изградят площадки за игра и отдих“, счита Каназирева.

Вторият важен проект е продължението на бул. „Македония“  от бул. „Никола Вапцаров“ до бул. „Александър Стамболийски“.

В момента се провежда процедура за избор на проектанти по  11 обособени позиции, една от които е за бул. „Македония“ в участъка от бул. „Никола Вапцаров“ до ул. „Поручик Въльо Стефов“ /до неизползваната отдавна жп линия/.  Този обект  е голям и скъп, тепърва предстои проектиране, затова от „Съюз за Пловдив“ предлагат средствата за изграждането на пътя да бъдат заложени в две бюджетни години с обща стойност 1,5 млн. лв.,  от които  за 2018 г. - 500 хил. лв., а за 2019г. - 1млн. лв. без ДДС.

Бул. „Македония“ е основна пътна артерия, която преминава през сърцевината на район „Южен“ и дава най-прекия път до центъра на града през най-гъсто населената част на района. Именно  бул. „Македония“ ще бъде свързан с  бул. „Васил Априлов“ в амбициозния проект, който предстои да бъде реализиран  в бъдеще.

Продължението на бул. „Македония“ ще обслужва  най-бързо развиващия се микрорайон – ЖК „Южен“ с най-големите жилищни комплекси,  „Беломорски“ и „Остромила“ - единствените квартали, където единствено градът ни може да се развива, изтъкват в мотивите си съветниците.  

Третият  неотложен обект е проектиране и саниране на сградата на ДГ „Еделвайс” в ЖР  „Тракия”. Заедно с благоустрояване на зелените площи и преасфалтиране на  алеите в двора на детско заведение прогнозната стойност възлиза на 100 000 лв. без ДДС.

ДГ „Еделвайс” е най-старата детска градина на територията на  „Тракия“. Тя е открита преди 35 години и една от малкото детски градини в района, които все още не са санирани, посочват от „Съюз за Пловдив“.

„Надяваме се, че предложенията ни ще бъдат включени в проектобюджета за 2018 г. и подкрепени в Общинския съвет, защото значението на тези проекти е безспорно“, коментира Дани Каназирева.