/ Снимка: Дарик, архив
Административният съд в Пловдив отмени отказа на Окръжната прокуратура в града под тепетата да предостави информация по електронен път за това къде са публикувани вътрешните правила за определяне реда на постъпване, връщане и конфискации на парични суми като съдебни гаранции по набирателни сметки на прокуратурата.
 
Съдебното производство е образувано против решение от 11 август 2017 г., издадено от Окръжната прокуратура в Пловдив, с което на жалбоподателя е предоставен достъп до обществена информация на хартиен носител с мотива, че няма техническа възможност въпросните правила да се предоставят на посочената в заявлението електронна поща.

Затова е разрешен достъп до тях лично, в канцелария на прокуратурата, на хартиен носител в двумесечен срок от получаване на издаденият административен акт. Недоволен от това решение, жалбоподателят го обжалва с мотива, че по своето същество това е мълчалив отказ от достъп до обществена информация.
 
Магистратите от Административния съд в Пловдив съд определят, че в действителност няма изричен отказ от страна на държавното обвинение, но е налице неправилно определяне на формата, чрез която следва да се предостави поисканата от заявителя обществена информация, която му е отказана.
 
Съдебният състав намира, че посочената от прокуратурата техническа невъзможност да предостави информация по електронен път е недоказана и приема, че възражението на жалбоподателят за неизпълнение на изискванията на ЗДОИ е основателно.
 
Решението на магистратите от пловдивския Административен съд е от 25 януари, тази година. То не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.